natapanje terena

Požarište u Žrnovnici bez otvorenog plamena, očekuje se mirnija noć

29.08.2024 u 18:52

Bionic
Reading

Na požarištu Žrnovnici u četvrtak nije bilo otvorenog plamena te je smanjen broj vatrogasaca koji sudjeluju u njegovu saniranju, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog središta u Splitu

Danas je na požarištu 108 vatrogasaca koji s 35 vozila natapaju mjesta gdje se pojavljuju izdimljavanja kako bi se spriječilo rasplamsavanje vatre, a iz zraka su pomagala dva kanadera, rekli su Hini u vatrogasnom središtu.

Vatrogasci kažu da se očekuje mirnija noć na tom požarištu.

  • +32
Stigli kanaderi na Žrnovnicu, vatrogasci se srušili od umora Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Požar u Žrnovnici buknuo je u ponedjeljak navečer nakon udara groma, a u utorak ga je rasplamsalo puhanje maestrala. Sljedeće dvije noći - s utorka srijedu i sa srijede na četvrtak vjetar je rasplamsavao nove otvorene plamenove koji su zaprijetili kućama što je stvaralo paniku među žiteljima na tom području.

Na požarište su u pomoć dolazili i vatrogasci iz drugih dijelova Hrvatske te su sve kuće obranjene. Lakše su ozlijeđena četiri vatrogasca. Opožareno je više od 700 hektara površine.

Požar na žrnovničkom području među vatrogascima se smatra jednim od najzahtjevnijih za gašenje ove godine u Hrvatskoj zbog nepristupačnosti terena, s jedne strane, i blizine kućama kojima je požar prijetio da ih zahvati, ali su vatrogasci uspjeli obraniti sve kuće.