u 96. godini

Preminula slavna seksualna terapeutkinja dr. Ruth Westheimer

13.07.2024 u 21:46

Bionic
Reading

Poznata seksualna terapeutkinja i voditeljica talk showa dr. Ruth Westheimer, koja je otvoreno govorila o seksu i intimnim temama, preminula je u petak u 96. godini.

Njezin publicist to je potvrdio partneru BBC Newsa, CBS Newsu, bez navođenja uzroka smrti.

Ruth Westheimer, često i dr. Ruth, postala je poznata po tome što je otvoreno govorila o seksu, a bila je i ikona pop kulture, kao i autorica bestselera poput Sex for Dummies.

Zalagala se za otvorene razgovore o seksu s pristupom bez osuđivanja.

Dr. Ruth, koja je govorila njemačkim naglaskom, preživjela je holokaust, a rođena je u Frankfurtu u Njemačkoj.

U 1980-ima je imala svoj lokalni radio program pod nazivom Sexually Speaking koji je postao dobro poznat, a 1984. objavljen je na nacionalnoj razini zbog čega je postala slavna u cijeloj zemlji. Napisala je svoju prvu knjigu Dr. Ruth's Guide to Good Sex 1983. u kojoj je demistificirala seks. Bila je to prva od više od 40 knjiga koje je napisala.

Dr. Ruth je sljedeće godine pokrenula televizijski program pod nazivom The Dr. Ruth Show i napisala kolumnu sa savjetima objavljenu na nacionalnoj razini.

„Znala sam da postoji mnogo znanja koje je dostupno, ali ne dolazi do mladih ljudi“, rekla je 2019. dr. Ruth za NBC Nightly News.

Dr. Ruth često se pojavljivala u talk show emisijama, uključujući The Howard Stern Radio Show, Dr. Oz Show, Nightline, The Tonight Show i Late Night s Davidom Lettermanom.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul objavila je prošlog studenog da će dr. Ruth postati počasna ambasadorica države u borbi protiv usamljenosti.

„Duboko sam počašćena i obećala sam guvernerki da ću raditi danonoćno kako bih pomagala Njujorčanima da se osjećaju manje usamljenima!“ rekla je tada dr. Ruth.

Rođena je 1928. kao Karola Ruth Siegel, a s deset godina roditelji su je poslali u Švicarsku kako bi izbjegla Kristalnu noć, nasilne nerede koje su nacisti izveli protiv Židova prije Holokausta.

Dr. Ruth nikada nije vidjela svoje roditelje nakon odlaska u Švicarsku i vjerovala je da su ubijeni u plinskim komorama nacističkog logora Auschwitza.