SVIJET U SEDAM DANA

Prijeti li SAD-u najmasovnija egzekucija zbog isteka roka smrtonosne injekcije?

23.04.2017 u 21:38

Bionic
Reading

Arkansas se žuri pogubiti osmoricu osuđenika na smrt, jer smrtonosnoj injekciji Midazolama ističe rok trajanja, a nove zalihe ne mogu nabaviti. Pod srušenom planinom smeća u Šri Lanki poginulo 30 osoba. Koristeći aplikaciju Facebook Live, luđak iz Clevelanda uživo je prenosio ubojstvo slučajnog prolaznika, a Mark Zuckerberg na F8 konferenciji obećaje proširenu stvarnost, 'makeover' vaše sive svakodnevice. Westinghouse Electric odlazi u stečaj, a četiri atomska reaktora na jugu SAD-a ostaju nedovršena. U Švedskoj otvaraju Muzej neuspjeha s najglupljim inovacijama. O zanimljivostima sa svih strana svijeta čitajte u izboru Davorke Grenac

Prošlotjedni događaj u Clevelandu objavljen na Facebooku bio je zastrašujuće različit od onoga što očekujete na toj društvenoj mreži. O 37-godišnjem Steveu Stephensu ne biste nikada čuli da nije ustrijelio nasumce odabranu žrtvu, 74-godišnjeg umirovljenika Roberta Goodwina i – koristeći aplikaciju Facebook Live - snimku gnjusnog čina objavio na Facebooku. Žrtva je iza sebe ostavila devetoro djece, 14 unučadi i nekoliko praunučadi, a ubojica je bio pomoćni radnik u Beech Brooku, ustanovi za pomoć djeci i roditeljima s poremećenim ponašanjem. Operatorima Facebooka trebala su puna dva sata da uklone snimku, a nakon bjesomučne nacionalne policijske potjere, napadač je pronađen mrtav.

Vijest o samoubojstvu sumanutog ubojice Mark Zuckerberg primio je sat vremena prije početka redovite godišnje Facebookove F8 konferencije (18.-19. travnja) u kalifornijskom San Joseu i izrazio sućut obitelji žrtve ustvrdivši kako njegovu kompaniju s prošlogodišnjim profitom od 10 milijardi dolara, 'očekuje još mnogo posla u sprečavanju sličnih tragedija'.

Ono što Zuckerberg ovog trenutka može ponuditi za utjehu jest proširena stvarnost, 'makeover' naše zbilje, musaku od realnog i digitalnog svijeta, kojom ćete stvoriti stvarnost po svom izboru. Uskoro, obećava Zuckerberg, proširenu stvarnost dobivat ćete snimanjem svakodnevnog života posebnim kamerama, dodajući tome digitalne objekte. Stiže aplikacija za virtualnu stvarnost Spaces, dolazi aplikacija Messenger, čime započinje doba www. robota, nove će tehnologije uskoro promijeniti korištenje telefona... Zuckerberg mnogo toga obećava, a sve u svrhu 'jačanja i povezivanja zajednica u podijeljenom društvu'.

U Arkansasu su dvojica osuđenika na smrt dobila barem nakratko pravo na uljepšanu stvarnost. Nakon što su pojeli posljednji obrok – pohanu piletinu, grašak na maslacu, pire krumpir i kolač od jagoda – 54-godišnji Don Davis (ubojstvo 54 godišnje žene) i 60-godišnji Bruce Earl Ward (ubojstvo 18-godišnje djevojke) trebali su biti pogubljeni na Uskrsni ponedjeljak, ali je  Vrhovni sud Arkansasa stopirao egzekuciju u toj zadnjoj u nizu sudskih bitaka za odgodu izvršenja. U zadnji čas odgođeno je i smaknuće Staceyja Johnsona (ubojstvo 25-godišnje majke dvoje djece), zakazano za prošli četvrtak, jer je Vrhovni sud Arkansasa odobrio dodatno testiranje DNA po najnovijim metodama.

Državi se pak žuri da do 27. travnja uz Davisa, Warda i Johnsona pogubi još petero zatvorenika, jer toga datuma ističe rok valjanosti smrtonosne injekcije Midazolama. Do novih zaliha Midazolama (u malim se količinama inače koristi za anesteziju, kao sedativ i protiv nesanice) ne mogu doći, jer mnogi farmaceutski koncerni ne žele da se smrtna kazna izvršava sredstvima koja oni proizvode te odbijaju isporuku, dok EU zabranjuje izvoz farmaceutskih proizvoda koji se mogu koristiti za usmrćivanje i mučenje. Ako se do roka isticanja Midazolama smrtne kazne ipak izvrše, bit će to najmasovnija egzekucija u tako kratkom vremenu otkako je Vrhovni sud SAD-a ponovno uveo najtežu kaznu 1976. godine.

A tko zna kakvu će praksu pogubljenja uvesti novi sultan Recep Erdogan. On je nakon pobjede na referendumu za proširenje predsjedničkih ovlasti, kao prvu stvar obećao narodu ponovno uvođenje smrtne kazne. Iz Europske unije mu poručuju da za takve u europskoj uljuđenoj obitelji nema mjesta, a Donald Trump mu čestita na (tijesnoj) pobjedi.

Za to vrijeme novo lansiranje sjevernokorejske rakete srednjeg dometa s tekućim gorivom pretvorilo se u fijasko. Ispaljen je ćorak u čast 105. godišnjice rođenja voljenog vođe Kim Il Sunga, proslavljene grandioznom paradom i simulacijom atomskog napada na američke gradove prikazanom na golemom ekranu na glavnome trgu Pjongjanga. Ali uspaljeni unuk Kim Jong-un ne odustaje od igre vatrom, dok američki državni tajnik Mike Pence najavljuje 'kraj ere strateške strpjivosti' i Sjevernokorejcu poručuje da ne iskušava strpljenje Donalda Trumpa.

Zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u UN-u izjavljuje da SAD novom strategijom 'maksimalnog pritiska' pretvara Korejski poluotok u 'najveću kriznu točku na svijetu, stvarajući opasnu situaciju u kojoj termonuklearni rat može izbiti svakog trenutka'. Službena Kina i SAD pak potvrđuju da zajednički rade na smirivanju situacije, pri čemu Kina istočnjačkom uljudbom kori dugogodišnjeg saveznika, budući da joj ne treba smetalo na južnoj granici, nakon što i prvoga tromjesečja ove godine bilježi solidnih 6,9 posto rasta. Rusi se nadaju da Amerikanci u tom dijelu svijeta neće jednostrano reagirati kao u Siriji i Afganistanu, nepredvidivi Kim Jong-un nema čime drugim zabaviti gladni narod... i priča se kotrlja do ruba kaosa.

U toj zbilji na rubu kaosa stanovnicima Sri Lanke neće pomoći ni Zuckerbergova virtualno uljepšana stvarnost. Pod tonama smrdljivog smeća život je izgubilo barem 30 osoba, nakon što se planina otpada s njihova Jakuševca nedaleko od glavnog grada Colomba obrušila na obližnje naselje zatrpavši domove više od 600 stanovnika. Smeće se gomilalo nekoliko godina, ali na prosvjede ugroženih građana nitko nije reagirao. 'Katastrofa je prava slika Vlade, godinama smo upozoravali na to, ali nitko nas nije čuo', kaže jedan preživjeli stanovnik, čija je kuća nestala pod smećem.

Dok se zvecka nuklearnim oružjem, gradilište napola izgrađene nuklearne elektrane u Waynesburgu (Georgia) zjapi napušteno i ne zna se što će biti s projektom koji je trebao biti renesansa nuklearne energije. Razlog? Bankrot Westinghouse Electrica, kompanije nekada zaslužne za razvoj nuklearne energije u mirnodopske svrhe, a danas neuspio dio konglomerata japanske Toshibe. Četiri reaktora u jugoistočnom dijelu SAD-a trebala su proraditi ovih dana, no dovršenje kasni godinama zbog enormnih troškova. Da je nuklearna industrija u nevoljama, pokazuje i General Electric, smanjujući nuklearne programe jer sumnja u njihovu ekonomsku održivost, dok francuski graditelj Areva, opustošen gubicima, prolazi kroz velika restrukturiranja. Problema nemaju jedino Kinezi, namjeravajući energiju dobivenu iz nuklearki pretvoriti u veliki izvozni adut.

A tko želi uživati u najglupljim inovacijama i najvećim neuspjesima, neka otiđe u Muzej promašaja, koji se početkom lipnja otvara u švedskom gradu Helsingborgu. Začetnik i organizator Muzeja je istraživač inovacija i organizacijski psiholog Samuel West, koji je godinama skupljao apsurdne i smiješne proizvode neslavno izbačene na tržište. U stalnom se postavu mogu  vidjeti smrznute lazanje proizvođača paste za zube Colgate, ružičasta damska olovka 'Samo za nju' francuskog Bica, koja je shvaćena kao seksistička uvreda. Ni najveći ljubitelji Harleya Davidsona nisu zagrizli za njegov 'Hot Road' parfem s mirisom loše uštavljene kože, nije prošao ni TwitterPeek, aparat za pisanje i čitanje tvitova, Coca Cola s okusom kave na tržištu se zadržala jedva  dvije godine.

'Svaki je neuspjeh spektakularan na svoj način', tvrdi West pa dodaje: 'Učenje je jedini proces koji neuspjeh pretvara u uspjeh. Ako ne naučite ništa od onoga što ste promašili, onda ste sami promašeni.'

P.S. Prilikom nedavnog posjeta princa Charlesa Rumunjskoj, razdragani gradonačelnik grada Alba Lulie, županijskog središta Transilvanije, britanskom je gostu ponudio titulu 'Princa od Transilvanije'. Ideju je dao sam Charles, piše agencija AP, pohvalivši se dalekim rođakom, princom Vladom III Drakulom. Sin kraljice Elizabete II 'više je Rumunj od mnogih Rumunja', izjavljuje glasnogovornik gradonačelnika Alba Lulie. Eto, Njegovo kraljevsko veličanstvo  princ Charles Philip Arthur George, knez Walesa, vojvoda od Cornwalla, vojvoda od Rothesaya, grof od Carricka, grof od Chestera, barun od Renfrewa, vitez Reda Australije...i još mnoga toga, može dodati još jednu titulu, zahvaljujući pretku Drakuli. A sve u okviru akcije 'gradimo postbrexitovske mostiće s članicama EU-a'.