iznajmljivači ljutiti

Primorac o novom porezu: Hrvatska je postala oaza za nekretnine i domaćih i stranaca

25.09.2024 u 10:16

Bionic
Reading

U jutarnjoj emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", ministar financija Marko Primorac govorio je o novom krugu porezne reforme, uključujući i uvođenje poreza na nekretnine.

Prema ministrovim ranijim objašnjenjima, porez će se primjenjivati na nekretnine koje se koriste za kratkoročni najam i na one koje su prazne ili se ne koriste. Nekretnine u kojima vlasnici žive ili koje su iznajmljene na dugoročnoj bazi neće biti obuhvaćene ovim porezom.

Ministar Primorac naglasio je za HRT kako cilj uvođenja ovog poreza nije punjenje državnog proračuna.

"Prihodi od poreza na nekretnine pripadaju jedinicama lokalne samouprave, dok država nema izravan financijski interes u tome", objasnio je ministar.

Dodatno je naveo da će se prihodi dijeliti na način da 80% ostaje lokalnim jedinicama, dok će se preostalih 20% redistribuirati kroz mehanizme fiskalnog izravnanja među lokalnim samoupravama.

Ministar je istaknuo da je svrha reforme povećanje pravednosti poreznog sustava.

"Naš cilj je rasteretiti porezno opterećenje onima koji žive od svoga rada, a teret preusmjeriti prema vlasnicima višestrukih nekretnina", rekao je Primorac, dodajući kako se ovim porezom želi oporezivati imovina kao jedan od izvora ekonomske snage.

Socijalni aspekt

Ministar je odgovorio i na kritike vlasnika nekretnina koji smatraju da su ovim porezom kažnjeni. "Porezne politike često se oblikuju pod utjecajem emotivnih i osobnih argumenata, što može dovesti do neadekvatnih rješenja", rekao je Primorac.

Naglasio je i kako je u porezni paket ugrađena socijalna komponenta koja omogućuje lokalnim jedinicama da oslobode od plaćanja poreza one koji nemaju druge izvore prihoda.

Primorac je također odbacio tvrdnje o dvostrukom oporezivanju. "Dvostruko oporezivanje znači oporezivanje iste porezne osnovice dva ili više puta, a mi to ovdje ne činimo. Transformirali smo postojeći porez na kuće za odmor u porez na nekretnine, tako da se plaća samo jedan porez", istaknuo je.

Porezna praksa u EU

Primorac je istaknuo da porez na nekretnine postoji u svim državama članicama EU-a, osim na Cipru i Malti. Hrvatska je, prema njegovim riječima, zbog niskih poreza na nekretnine postala atraktivna porezna oaza za nekretnine i domaćim i stranim ulagačima, što je dovelo do prekomjernog ulaganja u nekretnine i rasta cijena.

Takav porezni ambijent poticao je visoku potražnju, što je rezultiralo značajnim rastom cijena nekretnina, rekao je ministar, dodajući da je uvođenje poreza na nekretnine opravdano i kako bi se povećala ponuda nekretnina i olakšalo mladima rješavanje stambenog pitanja.

Primorac je zaključio kako država mora intervenirati u situacijama kada dolazi do značajnog porasta cijena, poput stambenih nekretnina ili energenata.