NAKON ULASKA U EU

Propusnice za stanovnike pograničnih područja

24.04.2013 u 21:39

Bionic
Reading

Ulaskom Hrvatske u EU neće biti zatvoreni granični prijelazi za pogranični promet. Hrvatska je zbog specifičnosti područja uz granicu s BiH uputila prijedlog Europskom vijeću da se i nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo građanima Bosne i Hercegovine dopusti ulazak u RH s osobnim iskaznicama kao i dosad

Hrvatska i Bosna i Hercegovina privode kraju usuglašavanje novog sporazuma o pograničnom prometu i uskoro će biti potpisan, a zamijenit će postojeći Sporazum o pograničnom prometu i suradnji iz 2003. godine te uvesti novi pogranični režim usklađen sa standardima i pravilima zakonodavstva EU.

Kako doznajemo od Danijele Barišić, glasnogovornice Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatskoj je u interesu zaključiti novi sporazum, jer će on omogućiti stanovnicima pograničnog područja prelazak granice i boravak u susjednom pograničnom području i nakon ulaska RH u EU. Prelazak granice i boravak u susjednom pograničnom području dopustit će se samo stanovnicima pograničnog područja koji će imati pograničnu propusnicu izdanu sukladno uvjetima i pravilima utvrđenim u novom sporazumu.

Prema novom pograničnom režimu, koji bi trebao započeti s primjenom od 1. srpnja 2013, pogranične propusnice za stanovnike pograničnog područja Republike Hrvatske izdavat će Granična policija Bosne i Hercegovine, a stanovnicima pograničnog područja Bosne i Hercegovine pogranične propusnice izdavat će Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Zahtjev za izdavanje pograničnih propusnica stanovnici pograničnog područja Republike Hrvatske moći će podnijeti u nadležnom terenskom uredu, odnosno postrojbi granične policije Bosne i Hercegovine, diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, a stanovnici pograničnog područja Bosne i Hercegovine zahtjev za izdavanje pogranične propusnice mogu podnijeti u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Također, stanovnici pograničnog područja Republike Hrvatske trebali bi moći iskoristiti mogućnost korištenja hrvatskih pograničnih propusnica koje bi se trebale izdavati s hrvatske strane prema još uvijek postojećem sporazumu i koje bi se trebale nastaviti priznavati od strane bosanskohercegovačkih nadležnih tijela i nakon početka primjene novog pograničnog režima.

Da bi ostvarili pravo posjedovati pograničnu propusnicu prema novom pograničnom režimu, a u skladu sa zahtjevima iz Uredbe EU o pograničnom prometu, stanovnici pograničnog područja morali bi podastrijeti dokaz o činjenici najmanje jednogodišnjeg neprekinutog boravka u pograničnom području, koje je utvrđeno u širini od pet (5) kilometara od granice, te još i dokaz o povezanosti (ekonomskoj, obiteljskoj i socijalnoj, naprimjer preslika radne knjižice, ugovora o radu, potvrdu o pohađanju škole u susjednom pograničnom području, presliku vlasničkog lista zemljišta u susjednom pograničnom području koje obrađuje) koji može opravdati potrebu čestog i opravdanog prelaženja granice i boravka u susjednom pograničnom području.

U pograničnoj propusnici morali bi se naznačiti granični prijelazi i prijelazna mjesta preko kojih je stanovniku pograničnog područja dopušteno prelaziti granicu. Ako su upisani u njihovu pograničnu propusnicu, stanovnici pograničnog područja moći će prelaziti granicu preko običnog međunarodnog graničnog prijelaza i preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet, koji su određeni u prijedlogu novog ugovora o graničnim prijelazima, koji bi se trebao potpisati istovremeno s novim sporazumom o pograničnom prometu. Osim njih, stanovnici pograničnog područja moći će prelaziti granicu preko prijelaznih mjesta, a to su lokacije preko kojih će zbog geografske posebnosti (izoliranost i udaljenost graničnih prijelaza) ili zbog nekih drugih posebnih okolnosti (odlazak u školu, prelazak granice radi obrađivanja zemlje) smjeti iznimno prelaziti granicu i izvan za to predviđenih graničnih prijelaza.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, posredstvom policijskih postaja i uprava i lokalne uprave, uskoro će obavijestiti stanovnike pograničnog područja o uvjetima i načinu na koji će moći ostvariti svoja prava, a isto se očekuje i od nadležnih tijela Bosne i Hercegovine.