gradonačelnik požege

Puljašić o optužbi zbog koje je ostao bez saborskog imuniteta: Nisam kriv, nisam ništa krivo napravio, nastavit ću raditi dobro

18.09.2020 u 12:22

Bionic
Reading

Sabor je u petak skinuo imunitet trojici zastupnika, ujedno i gradonačelnika triju gradova, Draženu Barišiću (HDZ) iz Velike Gorice, Vinku Grgiću (SDP) iz Nove Gradiške i Darku Puljašiću (HDZ) iz Požege. I dok su prva dvojica više u središtu pažnje zbog sumnji u umiješanost u aferu Janaf, Puljašić s tom aferom nema veze, ali se kazneni postupak protiv njega vodi zbog sumnji u druge nezakonitosti

Puljašiću je imunitet skinut zbog posla oko dogradnje OŠ Dobriše Cesarića u Požegi. Otkriveno je da je grad za početak realizacije tog projekta uzeo sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, iako nikakvi radovi nisu obavljeni, a sumnja se da je to učinjeno temeljem ugovora kojega je Puljašić krivotvorio, objavio je HRT. U izjavi za medije u petak, Puljašić je odbacio krivnju.

'Nisam kriv, nisam ništa krivo napravio, prema tome, zašto bih ja odustajao od političke karijere, kad sam radio dobro, radim dobro i radit ću dobro i korektno, poručio je Puljašić. Vezano za projekt rekao je da će za deset dana nekoliko stotina djece u OŠ Dobriše Cesarića dobiti potpuno operativnu dvoranu za sport i tako se staviti na ravnopravan položaj svoj ostaloj djeci koja već imaju takav objekt', rekao je Puljašić, a prenosi HRT.

Osim protiv gradonačelnika Puljašića (HDZ), optužnica je podignuta protiv još tri osobe, Grada Požege i jedne građevinske tvrtke.

Gradonačelnik kao naručitelj dogradnje škole i gradnje sportske dvorane u prijavi je prvookrivljeni, drugookrivljena je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo Grada, ujedno voditeljica projekta. Njih dvoje terete se da su lažirali nastanak troškova za koje je Grad s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU imao sklopljen ugovor o sufinanciranju. To su im omogućili trećeokrivljeni ovlašteni predstavnik izvođača i ovlašteni voditelj gradnje te četvrtookrivljeni glavni nadzorni inženjer.

Zagreb: Darko Puljašić komentirao je skidanje imuniteta Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog krivotvorenja dokumentacije pri izgradnji sportske dvorane u OŠ Dobriše Cesarića, gradonačelnika Puljašića kazneno je prijavila nezavisna vijećnica Tamara Puač, bivša članica SDP-a.

Slavonskobrodski ŽDO istragu je u studenome 2018. pokrenulo je istragu protiv gradonačelnika Puljašića, Grada Požege te tri osobe i jedne tvrtke zbog kaznenih djela "subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave", tj. zato što su lažno prikazivali troškove nastale pri građevinskim radovima na OŠ.

Grad Požega je s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova sklopio ugovor o sufinanciranju troškova na podprojektu osnovne škole do najvišeg ukupnog iznosa od milijun kuna, isplatom na račun korisnika, a Grad se kao korisnik obvezao da uz svaki zahtjev za plaćanje/nadoknadu financijskih sredstava dostavi financijske i tehničke izvještaje potkrijepljene valjanim dokazima o izvedenim radovima.

Grad je s izabranim izvođačem sklopio ugovor o radovima na dogradnji škole i njezine sportske dvorane, te s četvrtookrivljenim 35-godišnjakom ugovor o uslugama na temelju kojih je imenovan glavnim nadzornim inženjerom. U optužnici tužiteljstvo navodi da su gradonačelnik Puljašić i drugookrivljena - gradska pročelnica "počinili kaznena djela krivotvorenja poslovne isprave i subvencijske prijevare uz pomoć izabranoga glavnog nadzornika (35) i ovlaštenog predstavnika (33) u tvrtki koja je na natječaju dobila posao".

Predstavnik izvođača radova 15. prosinca 2017. napravio je i ovjerio, a nadzorni inženjer suovjerio prvu privremenu situaciju kojom je Gradu Požegi na temelju ugovora od 14. prosinca 2017. za rušenje i demontažu, zemljane radove, betonske i armirano-betonske radove, zidarske radove i električne instalacije, izvedene u prosincu 2017., to jest za dogradnju i nadogradnju škole i sportske dvorane zaračunat iznos veći od 796 tisuća kuna bez PDV-a. Obojica okrivljenika jamčili su za količinu i kvalitetu obračunatih radova te za njihovu usklađenost s podatcima iz građevinske knjige. Predstavnik izvođača radova istog dana dostavio je izvještaj Gradu. Nakon toga gradska pročelnica svojim je potpisom ovjerila ispravnost I. situacije, a gradonačelnik Puljašić kao naručitelj ju je priznao i ovjerio potpisom i pečatom gradonačelnika.

Istog je dana od ministarstva predstavnik izvođača po privremenoj situaciji zatražio plaćanje iznosa većeg od 995 tisuća kuna, a zahtjev je ministarstvu proslijedila okrivljena 51-godišnja pročelnica premda radovi nisu izvedeni. Ministarstvo je zahtjev prihvatilo te je 27. prosinca 2017. doznačilo novac kojim se Grad Požega okoristio premda mu nije pripadao.