oštra poruka

Putin mijenja nuklearnu doktrinu: Svi koji podrže napad na Rusiju...

25.09.2024 u 19:26

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je novu, oštriju poruku u vezi s promjenama u ruskoj nuklearnoj doktrini. Na sastanku Vijeća sigurnosti Rusije održanom u srijedu, Putin je izjavio kako će svaka nuklearna sila koja podrži napad na Rusiju biti smatrana suagresorom i sudionikom u napadu.

Prema revidiranoj verziji doktrine, napad na Rusiju od strane države bez nuklearnog oružja, uz podršku nuklearne sile, bit će viđen kao 'zajednički napad na Rusku Federaciju', javlja AP. Iako nije precizirao hoće li Rusija u takvoj situaciji posegnuti za korištenjem nuklearnog oružja, ova izjava jasno ukazuje na novu dinamiku u ruskoj sigurnosnoj strategiji.

Ova promjena dolazi nakon što je Putin već ranije upozorio Sjedinjene Američke Države i njihove NATO saveznike da bi omogućavanje Ukrajini da koristi zapadno dugometno oružje za napade na ruski teritorij moglo rezultirati izravnim sukobom između Rusije i NATO-a.

Putinova izjava dolazi u osjetljivom trenutku, dok napetosti između Rusije i Zapada ne jenjavaju. Situacija u Ukrajini i dalje je izvor ozbiljnih geopolitičkih previranja, a Moskva očito vidi svaku vojnu podršku Kijevu od strane nuklearnih sila kao potencijalnu prijetnju vlastitoj sigurnosti.

Ovakva retorika dodatno komplicira odnose između Rusije i NATO-a, a mnogi analitičari upozoravaju da ovakve izjave mogu povećati rizik od daljnje eskalacije sukoba. Ruski potezi u smjeru izmjene nuklearne doktrine predstavljaju jasnu poruku Zapadu da Moskva ne vidi ovu situaciju samo kao regionalni sukob, već kao pitanje nacionalne sigurnosti s globalnim posljedicama.

Putinova spremnost da definira napad na Rusiju, uz podršku nuklearne sile, kao zajednički čin agresije, mogla bi promijeniti način na koji Zapad pristupa pružanju vojne pomoći Ukrajini. U međuvremenu je ukrajinski predsjednik Volodimi Zelenski u UN-u nagovijestio mogući napad Rusije na ukrajinske nuklearne elektrane.