čelnik wagnera

Putin se prvi put sastao s Prigožinom nakon pobune

10.07.2023 u 13:23

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je razgovore u Kremlju s osnivačem skupine plaćenika Wagner Jevgenijem Prigožinom. Riječ je o prvom susretu dvojice nakon oružane pobune koju je Wagner pokušao pokrenuti protiv vrha vojske.

O sastanku je prvi izvijestio francuski list Liberation, koji je rekao da se Prigožin sastao s Putinom i šefom Nacionalne garde Viktorom Zolotovom i šefom vanjske obavještajne službe SVR-a Sergejem Nariškinom. Vijest je potvrdio Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Sastanak je, prema glasnogovorniku Kremlja Dmitriju Peskovu, održan 29. lipnja, pet dana nakon prekinute pobune, za koju se mnogi smatraju da je predstavljala najozbiljniji izazov Putinu otkako je došao na vlast zadnjeg dana 1999. godine, javlja Reuters.

Peskov je novinarima rekao da je Putin na sastanak pozvao 35 ljudi, uključujući Prigožina i zapovjednike postrojbi Wagnera, te da je sastanak trajao tri sata.

“Jedino što možemo reći jest da je predsjednik dao svoju ocjenu akcija postrojbi (Wagnera) na frontu tijekom Specijalne vojne operacije (u Ukrajini), a također je dao svoju ocjenu događaja od 24. lipnja (dan pobune). ), rekao je Peskov novinarima.

Rekao je da je Putin saslušao vlastita objašnjenja zapovjednika o tome što se dogodilo i ponudio im daljnje opcije za zapošljavanje i borbu.

"Zapovjednici su iznijeli svoju verziju onoga što se dogodilo (24. lipnja). Naglasili su da su vjerni pristaše i vojnici šefa države i vrhovnog zapovjednika. Također su rekli da su spremni nastaviti se boriti za Domovinu", rekao je Peskov.

Kratka pobuna koju je vodio Prigožin, u kojoj su Wagnerovi borci preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu i zgradom vojnog stožera, završila je dogovorom u kojem je posredovao bjeloruski čelnik Aleksander Lukašenko.

Putin, koji je te događaje usporedio s nemirima koji su zahvatili Rusiju uoči revolucije 1917., od tada je zahvalio vojsci i sigurnosnim službama što su spriječile kaos i građanski rat.

  • +19
Wagnerovci napuštaju Rostov Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prigožin je rekao da pobuna nije imala za cilj svrgavanje vlade, već "privođenje pravdi" načelnika vojske i obrane za ono što je nazvao njihovim pogreškama i neprofesionalnim postupcima u Ukrajini.

Putin je za sada zadržao ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova na funkcijama, sudeći po nastupima obojice na državnoj TV - odbijajući Prigožinove apele da ih smijeni.

Prigožin je trebao otići u Bjelorusiju prema uvjetima sporazuma koji je okončao pobunu. Ali Lukašenko je prošlog tjedna rekao da se Prigožin vratio u Rusiju i da Wagnerovi borci još nisu prihvatili ponudu da se presele u Bjelorusiju, postavljajući pitanja o provedbi sporazuma.