PODIJELJENI DRUGOVI

'Pola domoljub, pola izdajica': Wagnerovi borci otvoreno o Prigožinu i planovima

10.07.2023 u 09:35

Bionic
Reading

'Hoću li moći pucati na svoje drugove?', pitao se Vlad 24. lipnja, dok je konvoj pobunjeničkih plaćenika predvođen vođom Wagner grupe Jevgenijem Prigožinom napredovao prema Moskvi i činilo se da je Rusija na rubu građanskog rata. Bivši borac Wagnera, Vlad, koji je u razgovoru za The Moscow Times tražio da mu se promijeni ime iz sigurnosnih razloga, sada služi u ruskoj vojsci

Četvorica bivših i sadašnjih Wagnerovih boraca iznijeli su za The Moscow Times različita stajališta o pobuni i budućnosti te privatne vojne tvrtke. Poput drugih bivših plaćenika, 29-godišnji Vlad okrivio je Prigožina za huškanje ruskih vojnika na međusobni sukob kako bi ostvario prednost u osobnoj svađi s ruskim Ministarstvom obrane. 'Nikada si ne bih dopustio da uperim oružje u naš vlastiti narod i, u određenom smislu, protiv naše vlastite zemlje', rekao je Vlad.

'Moji suborci i ja borili smo se za našu zemlju, a ne za nekog drskog idiota i njegove osobne ambicije', rekao je 35-godišnji Roman, još jedan bivši Wagnerov plaćenik iz Moskve. On je lani napustio svoj posao u financijskom sektoru i pridružio se Wagneru iz osjećaja 'građanske dužnosti'. 'Moja zemlja je u ratu i ne mogu stajati po strani', rekao je bivši plaćenik, koji je služio devet mjeseci na prvoj liniji u Ukrajini, napredujući sa svojom jedinicom od Popasne do Bahmuta. Za svoju službu odlikovan je crnim križem, jednim od Wagnerovih vojnih priznanja.

  • +19
Wagnerovci napustili Rostov Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

I Roman i Vlad bili su šokirani kada je Prigožin proglasio oružani ustanak protiv ministra obrane Sergeja Šojgua i naredio okupaciju Rostova na Donu. Iako se nisu slagali s Prigožinovom pobunom, također su okrivili vojni vrh što je dopustio da sukob s Wagnerom eskalira do te točke. 'Zbog njihove nepažnje patila je najbolje pripremljena vojna postrojba u našoj zemlji', rekao je Vlad, misleći na 'štetu po ugled' koju je Wagneru nanijela Prigožinova pobuna. 'Sada sam pola domoljub, a pola izdajica', rekao je Roman. Iako je ustanak prekinut u manje od 24 sata, ipak je uzeo žrtve: oko 15 ruskih vojnika je ubijeno, uključujući neke pilote, a nekoliko vojnih vozila je uništeno.

'Naši drugovi su se poubijali, ogromna količina vojne imovine je uništena, ljudi su uplašeni, a da ne govorimo o šteti ruskom ugledu na geopolitičkoj pozornici', rekao je Roman koji je kritizirao Prigožinovu pobunu jer nije uspjela postići nikakve konkretne ciljeve, poput smjene korumpiranih i neučinkovitih vojnih vođa koje je Prigožin navodno namjeravao srušiti.

Za razliku od Romana i Vlada, Malik (29) ostao je lojalan Prigožinu. Samo tjedan dana nakon 'državnog udara', Malik je prošetao centrom St. Petersburga noseći kapu i majicu s lubanjom Wagnera. I on je veteran bitke za Bahmut; na njegovim rukama tek su zacijelile rane od gelera. 'Cijeli Rostov podržavao je Wagner i Prigožina', tvrdi taj bivši plaćenik. 'Prigožin govori i postupa ispravno, učinio je mnogo za zemlju, dok mislim da Šojgu nikada nije učinio ništa korisno', rekao je.

Još jedan Wagnerov plaćenik, tvornički radnik Mihail (32), nada se da je 'marš za pravdu' djelovao kao zvono na uzbunu za Moskvu. On je bio dio Wagner grupe od 2020., služeći u Srednjoafričkoj Republici i Ukrajini. Smatra da je Prigožinova pobuna bila 'previše radikalna', ali i dalje mu se divi kao 'vođi najbolje svjetske vojne organizacije'.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

Za Mihaila se ništa nije promijenilo. Njemu i njegovim suborcima ponuđeno je da se prijave u konvencionalnu vojsku, ali on to neće učiniti. Nakon oporavka i odmora, planira se vratiti u svoju jedinicu. 'Nije važno gdje se nalazimo, Wagner PMC ostaje ruska tvrtka koja brani interese Rusije', kaže Mikhail. 'Ići ćemo gdje god nam kažu da idemo.'