UDARILI STE NA DJECU I MLADE

Račanov ministar oprao Milanovićeve mjere

27.09.2013 u 11:24

Bionic
Reading

SDP-ovac Davorko Vidović, ministar rada i socijalne skrbi u Račanovoj Vladi na svom Facebook profilu izrazio je silno razočaranje novim ekonomskim mjerama Vlade na čelu sa socijaldemokratom Zoranom Milanovićem

Od Vlade preko Sabora do HGK

Davorko Vidović, bivši je ministar rada i socijalne skrbi u mandatu Ivice Račana te bivši saborski zastupnik SDP-a. Bio je protukandidat Zoranu Milanoviću na unutarstranačkim izborima. Budući da je prilikom krojenja izbornih lista SDP-a na prošlim parlamentarnim izborima Vidovićevo (isto kao i Željke Antunović te Antuna Vujić) ime nije našlo među kandidatima, mediji su ga ocijenili kao otpisanog. No on je to primio vrlo pomirljivo objasnivši novinarima da je to dogovorio s Milanovićem i da im to nije nikakvo iznenađenje. Kad je Kukuriku koalicija osvojila vlast, Davorko Vidović je spominjan kao mogući šef Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Međutim, nagađanja se nisu obistinila. Od kolovoza 2012., radi u Hrvatskoj gospodarskoj komori kao savjetnik predsjednika Nadana Vidoševića za radnu politiku i zapošljavanje.

Pod naslovom 'Ne na djecu i mlade obitelji!', Vidović je napisao osvrt povodom jučer predstavljenih Smjernica za ekonomsku i fiskalnu politiku, koje bi trebale stabilizirati državne financije i već sljedeće godine donijeti gospodarski rast krizom izmrcvarenim građanima Hrvatske.

Uz puno razumijevanje za ozbiljne i objektivne probleme u financijama države, silno me zabrinula i rastužila Vladina najava smanjenja nekih pogodnosti usmjerenih prema djeci i mladim obiteljima, kao što su smanjeni porez na dječju hranu i opremu te ukidanje nulte stope poreza na prvu nekretninu, kao direktnu potporu mladim obiteljima za kupnju stana, napisao je Vidović.

On, naime, smatra da spomenute mjere 'zasigurno neće bitno popraviti stanje fiskusa, ali hoće dodatno pogoršati socijalni položaj i onako ranjivih socijalnih skupina, djece i mladih obitelji, a kao politička poruka naštetiti ugledu Stranke'.

U prilog svojem razmišljanju citira, kako kaže, vodećeg živućeg stručnjaka za socijalnu politiku Gosta Esping-Andersena, ujedno savjetnika Europske komisije i Europskog vijeća te ključnog kreatora socijalne politike u Europi. Espring-Andresen smatra kako 'novi rizici i nove potrebe najteže pogađaju mlade i obitelji s djecom'. Stoga europskim vladama predlaže da redefiniraju socijalne politike kako bi 'favorizirale vitalne i stabilne obitelji, jer djeca predstavljaju produktivni temelj budućeg društva, a ako reforme ne uspiju današnja će djeca sutra biti (skupi) socijalni problemi'.

Izborni pehist

Na lokalnim izborima 2005. izabran je za gradonačelnika Siska, da bi nedugo zatim prelaskom dvojice gradskih vijećnika na stranu HDZ-a bio smijenjen, a gradonačelničku fotelju je zauzeo Dinko Pintarić (HDZ).

'Zastrašujuća demografska budućnost Hrvatske, (u kojoj izumiremo zbog niskog nataliteta, u kojoj stanovništvo sve više stari, smanjuje se radni kontingent stanovništava, imamo negativan migracijski saldo) tjera nas na poduzimanje upravo suprotnih mjera od onih koje predlaže Vlada – na snažne, dobro osmišljene i provedive mjere aktivne potpore obitelji i djeci', piše Vidović.

Tome u prilog opet citira Esping-Andersena, koji tvrdi: 'Troškovi djeteta ne predstavljaju samo tekuću potrošnju, nego i investiciju koja može imati značajne pozitivne efekte u budućnosti, kako za pojedinca tako i zajednicu.' Slijedom toga, 'jedna od glavnih komponenti svake politike koja je istovremeno i dobitna i realistična, treba biti prioritetno investiranje u djecu i mlade, kako bi se tako kompenzirali troškovi vezani za djecu'.

Vidović poziva kolege iz Vlade, da se ozbiljno shvate preporuke europskog stručnjaka za socijalu i odustanu od najavljenih mjera za financijsku konsolidaciju države.

Podsjetimo na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare Slavko Linić, Milanka Opačić i Branko Grčić objasnili su što građanima donose Smjernice ekonomske i fiskalne politike 2014. - 2016. Mjere sadržane u njima, iako u Vladi tvrde da se to neće dogoditi, donijet će samo nova poskupljenja građanima. Primjerice, umjesto nula posto poreza na prvu nekretninu, plaćat će se po stopi od četiri posto. Usto, dosadašnja međustopa PDV-a sa 10 raste na 13 posto, a nije isključeno da se najniža stopa s pet podigne na osam posto, ali o tome se zasad samo razmišlja. Tako će najvjerojatnije sve ono što je imalo PDV 10 posto s početkom 2014. poskupjeti. Voda iz vodovoda, dječja hrana, ulje, šećer.