rat u ukrajini

Rusiji ponestaje tenkova. Zašto je tisuću komada T-72 prve generacije još uvijek u skladištu?

08.07.2024 u 18:07

Bionic
Reading

Ruske snage u Ukrajini gube gotovo 100 tenkova mjesečno, tvrde analitičari koji pomno proučavaju društvene medije da bi identificirali uništena vozila. U isto vrijeme ruska industrija ne proizvodi više od 50 novih tenkova mjesečno

Kako bi premostili taj jaz najbolje što mogu, Rusi iz skladišta izvlače tenkove iz Hladnog rata, obnavljaju ih, u nekim slučajevima nadograđuju i zatim ih šalju na front uz nove proizvedene modele. Tenkovi uočeni na terenu uključuju T-55 iz 1950-ih, T-62 iz 1960-ih i niz T-72 i T-80 iz manje dalekih desetljeća, piše Forbes.

Dvadeset i osam mjeseci ratovanja u Ukrajini ostavilo je traga i na zalihama pa su tako one za T-55 pale za 31 posto, T-62 za 37 posto, a T-80B za zapanjujućih 79 posto. Ali samo devet posto T-72 napustilo je skladište. Rusi 'nisu uputili u borbu i tenkove T-72A/Ural u većem broju', primijetio je analitičar @Highmarsed.

'S dovoljno novca, vremena i rezervnih dijelova vjerojatno je moguće obnoviti bilo koji tenk', objasnio je @Highmarsed. Ali takva obnova izuzetno je dugotrajna i skupa. Oko 1000 starih tenkova T-72 Ural i T-72A ostalo je u skladištu i 'u lošem su stanju', prema @Highmarsedu, stoga je vjerojatno bolje uložiti novac u potpuno novi tenk. Zašto bi Kremlj trošio novac na restauraciju 70 godina starih T-55 i 60 godina starih T-62, ali ne i 50 godina starih T-72? Odgovor najvjerojatnije leži u tome da T-55 i T-62 imaju ljudske utovarivače u četveročlanoj posadi, a T-72 automatske utovarivače koji zamjenjuju četvrtog člana posade.

Autopunjači su složeni i teško ih je održavati, zbog čega ih američka i mnoge druge NATO-ve vojske nikada nisu koristile u svojim tenkovima. U procjeni iz 1982. američka Središnja obavještajna agencija pohvalila je automatski punjač T-72 zbog njegove brzine, ali je primijetila njegovu složenost. Naravno, T-55 je 20 godina stariji od T-72 Urala, ali je mnogo manje kompliciran tenk i svakako ga je lakše obnoviti.

Novije složene tenkove vrijedi popravljati kao i vrlo stare jednostavne modele. Ali stari složeni tenkovi - T-72 Ural i T-72A - nisu vrijedni vremena i novca koji bi bili potrebni za njihovo vraćanje u radno stanje. Prema analitičaru Richardu Verekeru, najstariji T-72 čine 10 posto ruskih gubitaka modela T-72. To je i očekivano, s obzirom na to koliko je tih tenkova u ratnim operacijama. Procjena je da su Rusi iz skladišta povukli svega stotinjak T-72 Urala i T-72A.

'Ne mislim da će postojati određena točka u kojoj će Rusiji ponestati tenkova', napisao je @Highmarsed, 'ali njihova tenkovska flota će se vjerojatno polako, ali kontinuirano smanjivati ​​tijekom vremena, što će utjecati na njihove ofenzivne sposobnosti.' Kako njihova borbena moć postupno opada zbog nedostatka tenkova, Rusi bi na kraju mogli odlučiti da one stare i složene vrijedi obnoviti, kao i nove složenije, ali i one stare, poput modela T-55.