izborna šutnja

Salapić iz DIP-a: Jedna je stranka slala mailove biračima

08.06.2024 u 19:37

Bionic
Reading

Hrvatski birači sutra četvrti put glasaju na europskim izborima. Među 300 kandidata na 25 izbornih lista izabrat će 12 zastupnika koji će nas idućih pet godina predstavljati u Europskom parlamentu

Osim u Hrvatskoj, birat će ih i u inozemstvu, u 40 država, na ukupno 6. 751 biračkih mjesta, od kojih je 98 u inozemstvu. Na europskim izborima cijela Hrvatska i inozemstvo čine jednu izbornu jedinicu. Pravo glasa ima malo više od 3 milijuna 700 tisuća birača, što je gotovo 100 tisuća manje nego na izborima prije pet godina.

Potpredsjednik državnog izbornog povjerenstva Josip Salapić izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je sve spremno za sutrašnje izbore. Biračka mjesta će se otvoriti u 7 sati ujutro, uključujući 6500 mjesta u Republici Hrvatskoj, 100 u inozemstvu te jedno posebno biračko mjesto u vojarni u Požegi za vojnike izvan mjesta prebivališta.

'Neki birači će sutra imati dva listića zbog istovremenih lokalnih izbora u nekoliko općina i gradova, uključujući izvanredne izbore za gradonačelnika Gospića, gradsko vijeće Raba, općinsko vijeće Otoka Tovara i načelnika općine Raša', rekao je Salapić.

Izborna šutnja traje danas i sutra do 19 sati. Salapić je naglasio da su predviđene visoke novčane kazne za kršenje šutnje, te je zabilježeno manje prijava nego na prošlim europskim izborima.

'Bilo je nešto objava na društvenim mrežama naših građana, jedna politička stranka je slala mailove potencijalnim biračima da glasuju za njihove listu. Bilo je nešto objava na portalima', rekao je.

Hrvatski državljani sutra po četvrti put izlaze na europske izbore. Dosadašnja izlaznost je bila oko 30%, u usporedbi s prosjekom Europske unije od 51%.

Salapić je pozvao građane da izađu na izbore i provjere svoje osobne dokumente kako bi izbjegli probleme s nevažećim osobnim iskaznicama. Zemlja koja će posljednja zatvoriti svoja birališta je Italija, u 23 sata, nakon čega će biti poznati prvi izborni rezultati, rekla je Nikolina Ćosić javljajući se iz Državnog izbornog povjerenstva.