SJEDNICA GLAVNOG ODBORA

SDP će tražiti vraćanje saborskih mandata. Koga će nagaziti?

29.09.2017 u 06:47

Bionic
Reading

Nakon ovotjednog Predsjedništva, na kojem je šef SDP-a Davor Bernardić dobio podršku članova toga tijela za daljnji rad, o povjerenju čelnom čovjeku stranke u subotu bi trebao raspravljati i Glavni odbor. No to će tijelo SDP-a raspravljati i o ostavkama na zastupničku dužnost u Saboru. O čemu se točno radi, SDP-ovci zasad taje

Kao prva točka subotnjeg Glavnog odbora naći će se glasanje o nepovjerenju predsjedniku SDP-a. Podsjetimo, nakon što je dobio podršku na Predsjedništvu Bernardić je odlučio zatražiti povjerenje i na Glavnom odboru, koji broji nešto više od 100 članova.

Prije nekoliko dana pak krapinsko-zagorski SDP tražio je da Glavni odbor nadopuni dnevni red Konvencije točkom glasanja o povjerenju šefu stranke, no to je zasad odbijeno. Konvencija je najviše tijelo stranke, a njena sjednica trebala bi se održati u prosincu.

Vrlo je vjerojatno da će Bernardić dobiti podršku na Glavnom odboru u subotu, no, kao što je tportal već pisao, iznenađenja su moguća.

Osim o povjerenju, Glavni odbor raspravljat će o aktualnoj političkoj situaciji, ali i o zaključcima Predsjedništva koje je održano u utorak. Podsjetimo, Predsjedništvo je, između ostalog, zaključilo da su neki pojedinci, apostrofirajući tu Milanku Opačić i Miranda Mrsića, svojim istupima nanijeli štetu stranci, a o eventualnim disciplinskim mjerama protiv njih, ali i drugih, raspravljat će se na sljedećoj sjednici Predsjedništva.

No dok su druge točke dnevnog reda bile očekivane, zaintrigirala je četvrta točka - zahtjev za ostavkom na zastupničku dužnost. Većini SDP-ovaca s kojima smo razgovarali nije bilo jasno o čemu se radi i kakvu raspravu mogu očekivati pod tom točkom, dok su drugi bili vrlo tajnoviti. Neslužbeno pak u SDP-u kažu kako će se rasprava ticati jedne statutarne odredbe i pritom spominju slučaj saborskog zastupnika Tomislava Sauche i zastupnika zagrebačke Skupštine Radenka Tomića, koji su napustili SDP.

Naime, prema članku 94. SDP-ovog Statuta, 'ako zastupnik/zastupnica u Hrvatskom saboru krši Program SDP-a ili u toku mandata prijeđe u drugu stranku, Glavni odbor ga/ju isključuje iz SDP-a i traži da podnese ostavku na zastupničku dužnost'.

  • +4
Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

S obzirom na to da ni Saucha ni Tomić više nisu članovi SDP-a, to bi značilo da bi njihova bivša stranka zatražila da podnesu ostavke i vrate mandate. Hoće li to doista tražiti, nitko ne želi potvrditi. No i sam spomen takve namjere izazvao je nevjericu jer ne postoji način da SDP natjera zastupnike da vrate svoj mandat s obzirom na to da je i sam Ustav propisao da zastupnici imaju neobvezujući mandat. Drugim riječima, njihov mandat ne pripada stranci kojoj pripadaju ili kojoj su pripadali, nego njima samima.

No neki nam SDP-ovci u razgovoru kažu i da je pitanje bi li se taj članak Statuta mogao primijeniti na spomenuti dvojac. Naime, Saucha nije prešao u drugu stranku (kako to piše u Statutu), već je napustio SDP i postao nezavisni zastupnik.

Stoga su se pojavile spekulacije da bi se pozivanjem na taj članak Statuta SDP-ovci na Glavnom odboru zapravo mogli obračunati s Bernardićevim kritičarima poput Milanke Opačić ili Miranda Mrsića, pa čak i Peđe Grbina, pa bi, prema jednom tumačenju, GO eventualno mogao zaključiti da su kršili Program SDP-a i izbaciti ih iz stranke.

O čemu će doista pod tom točkom dnevnog reda SDP-ovci raspravljati, bit će jasnije u subotu.