SKANDAL U AMERICI

Šef nuklearnog naoružanja kockao lažnim žetonima

10.10.2013 u 09:52

Bionic
Reading

Mornarički admiral Tim Giardina, drugi čovjek američkog Strateškog zapovjedništva, koji nadzire osoblje zaduženo za održavanje i upotrebu nuklearnog oružja, dobio je otkaz i pod istragom je zbog kockanja, priopćio je glasnogovornik američke mornarice

Giardina je optužen za korištenje lažnih žetona u 'značajnoj novčanoj protuvrijednosti' u kockarnici u američkoj saveznoj državi Iowi. Degradiran je na poziciju admirala s dvije zvjezdice, a daljnje odluke o njegovoj karijeri bit će donesene po završetku istrage, javlja BBC.

U srijedu, mornarički glasnogovornik John Kirby najavio je odlazak admirala Giardina s dužnosti zamjenika šefa Strateškog zapovjedništva.

Giardina je suspendiran s dužnosti 3. rujna, nakon što je vojska pokrenula istragu temeljem optužbi da se služio krivotvorenim žetonima u kockarnici Horseshoe Casino u Council Bluffsu, u blizini njegove vojarne u istočnoj Nebraski.

Nije poznato jesu li aktivnosti tog admirala u kockarnici ugrozile nacionalnu sigurnost ili operacije u Strateškom zapovjedništvu, koji nadzire gotovo sve - od nuklearnih projektila do svemirskog upravljanja vojnim satelitima.

Profesionalno nazadovanje admirala Giardine uslijedilo je nakon nekoliko sličnih incidenata u koje je bio uključen američki nuklearni establišment.

U kolovozu, jedinica za nuklearne projektile u bazi ratnog zrakoplovstva Malmstrom u Montani dobila je negativnu ocjenu prilikom sigurnosne inspekcije, nakon čega je jedan visokopozicionirani časnik dobio otkaz.

U svibnju, 17 časnika zaduženih za održavanje nuklearnih projektila degradirano je zbog kršenja sigurnosnih pravila u bazi Minot u Sjevernoj Dakoti.