hormuški tjesnac

Sigurnosni stručnjak: Ako Iran ovo napravi, možemo zaboraviti na jeftinu naftu

21.10.2024 u 09:29

Bionic
Reading

Nakon iranskog zračnog napada na Izrael, cijeli svijet u neizvjesnosti čeka najavljenu izraelsku odmazdu. Meta bi mogla biti iranska naftna postrojenja za potencijalnu proizvodnju nuklearnog oružja. Stručnjak za sigurnosne politike Marinko Ogorec, kazao je da bi izraelski odgovor na iranski napad značio daljnju eskalaciju sukoba te da bi opet uslijedio iranski odgovor

'Za očekivati je da će Izrael napasti Iran. To je na kraju izraelska politika, to je stvar svake suverene zemlje - da se brani, da odgovori na napad. A hoće li biti napadnuta energetska postrojenja, nuklearni program, to je vrlo teško za reći', rekao je Ogorec u HRT-ovu Studiju 4.

Smatra i da će nakon napada Izraela, Iran opet odgovoriti.

'A kako bi Iran odgovorio - bi li možda zatvorio Hormuški tjesnac? Što bi se moglo dogoditi teško je za reći. Ako bi se zatvorio Hormuški tjesnac, recimo samo hipotetički, onda mi u Europi možemo zaboraviti na jeftinu naftu', rekao je Ogorec.

Komentirao je i trenutačni utjecaj SAD na odluke izraelskog vojnog kabineta i premijera Netanyahua.

'Da nema apsolutnu potporu SAD-a, on to ne bi mogao ni raditi. Očito je, i Netanyahu to jako dobro zna, da Izrael uvijek može računati na pomoć SAD-a. Činjenica je da za sada Izrael vrši vrlo žestoke napade. Možda je to na neki način potaknuto i skorim izborima u SAD-u. Nakon tih izbora situacija će ipak malo biti drugačija i ovisit će o tome tko će pobijediti u SAD-u. Mislim da Netanyahu koristi ovu situaciju dok ne dođe do smjene vlasti u SAD-u, ali SAD će uvijek biti potpora Izraelu, to je neupitno. Samo će se možda promijeniti određeni ciljevi, određena retorika i možda struktura politike koju će voditi SAD', rekao je Ogorec.