GODIŠNJICA REKORDA

Sjećate se kad je ova grdosija od skoro 20 cm izrešetala kuće na sjeveru Italije?

24.07.2024 u 20:08

Bionic
Reading

Na današnji dan prije godinu dana nezapamćeno nevrijeme s tučom pogodilo je talijansku oblast Furlaniju - Julijsku krajinu uz samu granicu sa Slovenijom. Meteorolozi amateri, ali i profesionalci, prisjećaju se rekordnog primjerka tuče čiji promjer je bio više od 19 cm, nikad prije niti poslije zabilježen u Europi

Spomenuti primjerak tuče fotografirala je jedna korisnica stranice Tornado in Italia u mjestu Tiezzo kod Pordenonea, nedaleko od slovenske granice.

Na toj stranici napisali su da je ovo najveći primjerak tuče otkad je mjerenja u Italiji, a zrna tuče ove veličine mogu pasti brzinom od preko 150 km/h, što objašnjava oštećenja.

Po podacima European Severe Storms Laboratoryja (ESSL), koji motri ekstremne vremenske prilike, riječ je o europskom rekordu koji, od tada, srećom, nije srušen.

Priupitali smo tada za komentar Izidora Pelajića iz DHMZ-a, meteorologa koji je posebno zainteresiran za ovakve pojave.

  • +2
Izidor Pelajić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Tuče do dva centimetra relativno su česte, one od pet centimetara znatno rjeđe, a one preko deset centimetara pojavljuju se u iznimno jakim procesima u vrlo jakim grmljavinskim nevremenima. Podaci iz Italije potpuno odgovaraju narativu da su oluje koje smo viđali proteklih dana među najjačima koje se mogu očekivati. Vidjeli smo kako to izgleda kada se ukupni potencijal oslobodi iznad jednog grada poput Zagreba ili jedne regije poput Slavonije, rekao nam je tada Pelajić.

Ipak, čak ni ovaj komad tuče nije bio dovoljan za rušenje svjetskog rekorda. Najveći primjerak i dalje ostaje onaj od 20 cm, izmjeren 2010. u mjestu Vivian u američkoj državi Južna Dakota.