uoči izbora

Sraz najstarijih kandidata ikad: Suočavaju se Trump i Biden, evo što možemo očekivati

25.06.2024 u 21:23

Bionic
Reading

Iako je do američkih izbora ostalo manje od pet mjeseci, dva glavna kandidata suočiti će se u četvrtak na prvoj televizijskoj debati. I Joe Biden i Donald Trump itekako su poznati američkoj javnosti, a očekuje se da će se birači fokusirati na njihov nastup u debati, a ne toliko na programe koje će predstavljati

Prva od dvije televzijske debate između aktualnog američkog predsjednika Joe Bidena i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa uvest će nekoliko novosti, koje će mnogi američki birači doživjeti prvi put. Kao prvo, bit će to sraz najstarijih kandidata ikada za poziciju američkog predsjednika, a i prvi televizijski sraz jedno aktualnog i višeg predsjednika SAD-a.

Iako su televizijske debate u kampanji američkih izbora uobičajene, obično je za njih zadužena posebna komisija. Ovaj put komsiije nema nego debatu u potpunosti organizira jedna televizijska kuća - CNN. Drugu debatu, koja će se održati u rujnu, organizirat će ABC.

Za razliku od prethodnih debata, na ovoj neće biti publike u studiju, nego samo kandidati i voditelji debate. Mikrofoni će biti ugašeni, osim kada je kandidatu dana riječ. Jednako tako, kandidatima će biti zabranjeno da sa sobom donesu bilješke ili rekvizite, u studiju će dobiti prazni papir i olovku te bočicu vode.

Fokus debate neće biti sadržaj nego stil

Najveće je pitanje što se može očekivati od 90 minuta debate. U povijesti američkih izbora debate su uglavnom služile kako bi birači mogli procijeniti tko je više sposoban voditi državu sljedeće četiri godine, nego što bi ukazale biračima na razlike u stavovima kandidata. Ove godine to će još više biti tako, s obzirom da se i od Bidena i od Trumpa očekuje da u debati pokažu da da li su uopće sposobni odraditi još jedan mandat.

U slučaju Bidena tu je pitanje njegovih godina te mentalne i fizičke spremnosti za još jedan mandat. U slučaju Trumpa, koji je gotovo podjednako star, u fokusu je njegov karakter, etika i moralni kompas. Kako piše CNN, slabašan nastup Bidena mogao bi ojačati sumnje birača koji ga smatraju prestarim za još jedan mandat. S druge strane, Trumpov nestabilni nastup pojačao bi zabrinutost birača da da bi povratak bivšeg predsjednika u Ovalni ured mogao izazvati trajni kaos i sukob.

Joe Biden Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Prema američkim analitičarima koji kroz godine prate ankete i sučeljavanja, debate imaju minimalna efekt na rezultate izbora. No, problem s ovim izborima je da je Amerika izuzetno podjeljena, a da prema anketama, razlika između dva kandidata nije velika. Stoga i mala grupa birača može odlučiti izbore.

U slučaju Bidena i Trumpa ono što kažu možda će biti manje važno od načina na koji to kažu. Stratezi i iz Demokratske i iz Republikanske stranke kažu da Trumpov glavni prioritet na sučeljavanju mora biti pridobiti birače koji nisu sigurni u njegov temperament, etiku i stabilnost. 'Ovdje je prilika da se pokaže da on nije isti stari divlji i ludi Donald Trump', rekao je za CNN Jason Cabel Roe, bivši izvršni direktor Republikanske stranke u državi Michigan.

'Ako se bude držao više predsjednički, mislim da može izvući golemu dobit iz sučeljavanja' kaže Roe.

Naravno, to je veliko 'ako' u slučaju Trumpa. Predizborni skupovi do sada su mu, kao i ranije, bili puni laži i huškanja, i tu nije došlo do promjene. No, Trumpu se podrška poboljšava jer se birači sjećaju njegovog mandata kada su troškovi života bili manji. Biden će birače morati podsjetiti na sve aspekte Trumpova mandata koji nisu bili dobri, a Trump bi mu mogao olakšati posao ako ponovi nastup kakav je imao u debati 2020. kada je stalno prekidao i ismijavao Bidena.

'Bio je potpuno bezobziran i mislim da je možda izgubio predsjedničke izbore u toj prvoj debati', rekao je William Galston, viši suradnik za upravljanje na Institutu Brookings i bivši pomoćnik Clintonove administracije.

  • +8
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Kada je u pitanju nastup Bidena u nadolazećoj debati, stratezi su jednoglasni - aktualni američki predajednik mora ušutkati narativ da je prestar i da nije dorastao poslu. Na ruku mu ne idu snimke koje se već mjesecima pojavljuju na društvenim mrežama i u medijima, a na kojima Biden na službenim obvezama ponekad izgleda zbunjeno i odsutno.

Kako se dva tabora pripremaju za debatu?

Kada su u pitanju pripreme za debatu, biden se drži provjerenog scenarij. Sa svojim savjetnicima odletio je na pripreme u Camp David, predsjedničko odmaralište u planinama Marylanda.

Njegovi savjetnici su za ABC News rekli da će se Biden usredotočiti na Trumpove dosadašnje rezultate tijekom predsjedničkog mandata i njegove nedavne izjave o reproduktivnim pravima, gospodarstvu i imigracijskoj politici. Nastojat će Trumpa prozvati i zbog izjave kako 'planira biti diktator od prvog dana'. Biden pred kamerama najerava djelovati discipliniranije, kako bi se namjerno pokazao kao surpotnost Trumpovom neobuzdanom stilu.

Pripreme za američku predsjedničku debatu Izvor: Profimedia / Autor: CHRISTIAN MONTERROSA / AFP / Profimedia

S druge strane, Trump se nije toliko posvetio pripemama jer je veći do tjedna u kampanji i na skupovima. No da mu je debata na pameti, pokazali su njegovi govori na skupovima gdje se sprdao Bidenu zbog odlaska u Camp David, ali i sugerirao da bi aktualni predsjednik mogao uzeti kokain kako ne bi zaspao tijekom sučeljavanja.

Ovakvi osobni napadi gotovo da su standard za Trumpa, no Republikanci iz Senata navodno su ga zamolili da u sučeljavanju ipak smanji osobne napade.

Iako se nije poput Bidena zatvorio na pripreme, Trump između skupova imak razgovara i konzultira se sa stručnjacima za teme imigracija, ekonomije i demokracije.