RS-28 SARMAT

Što dosad znamo o Sotoni II, najmoćnijem ruskom nuklearnom oružju

07.10.2024 u 20:43

Bionic
Reading

Satelitske slike nastale prošlog mjeseca ukazuju na neuspjelo probno lansiranje projektila RS-28 Sarmat, što je izazvalo zabrinutost na Zapadu zbog ruskog nuklearnog arsenala

Satelitske snimke s kraja rujna navele su stručnjake na zaključak da je Rusija pokušala testirati najnoviju interkontinentalnu balističku raketu RS-28 Sarmat, no doživjela je katastrofalan neuspjeh.

Ova raketa, duga 35 metara i sposobna nositi nuklearne bojeve glave, u ranijim je izvješćima medija u Rusiji i inozemstvu nazvana Sotona II te 'najsmrtonosnijim oružjem na svijetu'.

Najnovije snimke prikazuju veliki krater na lansirnom mjestu u Plesecku, na sjeveru Rusije. Ukrajinski portal ranije se u svom članku pozivao na podatke koje je na društvenoj mreži X 21. rujna objavio korisnik MeNMyRC. 'Test RS-a 28 Sarmat bio je potpun neuspjeh', napisao je MeNMyRC, dodajući da je raketa eksplodirala unutar silosa, ostavivši masivan krater i uništivši mjesto testiranja.

MeNMyRC je također spekulirao da je do eksplozije možda došlo tijekom procesa punjenja tekućim gorivom, a ne pri samom lansiranju. Ako su stručnjaci u pravu, ovo bi bio četvrti poznati neuspjeh RS-a 28. Jedini potvrđeni uspješan test ove rakete dogodio se u travnju 2022.

Političko značenje za Putina

Matt Korda, viši istraživač pri Štokholmskom međunarodnom institutu za mirovna istraživanja (SIPRI), izjavio je za Euronews Next da je RS-28 namijenjen zamjeni stare rakete RS-20V Voevoda, a koja je u upotrebi više od 30 godina.

'Rusija već dugo planira zamijeniti sve svoje sustave iz doba Hladnog rata novijim verzijama, a RS-20V Voevoda je posljednja od tih interkontinentalnih balističkih raketa u arsenalu', rekao je Korda.

Također je naglasio da je očito kako Rusija napreduje s infrastrukturnim radovima da bi omogućila raspoređivanje rakete RS-28. 'Uvođenje Sarmata bit će politički značajno za ruskog predsjednika Putina jer će označiti dovršetak ovog dugo očekivanog prijelaza', dodao je Korda.

RS-28 je predstavljen javnosti 2014. godine na konferenciji za novinare u Moskvi. Tada su ruski dužnosnici najavili da će raketa biti spremna do 2020., ali proizvodnja je više puta odgađana zbog problema u proizvodnji i testiranjima.

Korda kaže da raketa još uvijek nije ušla u službu. 'Ne samo da je serijska proizvodnja rakete odgođena, već je i ciklus testiranja obilježen nizom odgoda i neuspjelih testova', objasnio je.

Što može RS-28 Sarmat?

Ruski mediji izvještavali su da RS-28 može nositi do 16 bojevih glava. Međutim Korda je rekao da je stvarni broj vjerojatno manji, 'možda do 10 bojevih glava'.

Prema ruskoj vojsci, raketa ima domet od najmanje 18.000 kilometara i teži preko 208 tona. U listopadu 2023. Putin je izjavio da je RS-28 spreman za raspoređivanje, naglašavajući da su ostale još samo administrativne i birokratske procedure prije nego započne serijska proizvodnja i raketa bude spremna za upotrebu.

Međutim najnovije slike kratera u Plesecku bacaju sumnju na Putinove tvrdnje te mnogi stručnjaci dovode u pitanje stvarni status tog oružja nakon četvrtog navodnog neuspjelog testiranja. Korda smatra da će Rusija, unatoč izazovima u testiranju, nastaviti s radom na RS-u 28.

'Jasno je da Rusija nastavlja s infrastrukturnim radovima kako bi omogućila raspoređivanje rakete - satelitske snimke pokazuju da je izgradnja u punom zamahu u prvom puku 62. raketne divizije u južnom Sibiru, a uskoro će započeti i na drugim očekivanim mjestima za raspoređivanje', zaključio je Korda.