'MALI' ĆE ODLUČITI

Strani mediji: Mrtva trka na hrvatskim izborima

08.11.2015 u 19:50

Bionic
Reading

Strani mediji izvještaavaju o parlamentarnim izborima u Hrvatskoj kao o vrlo neizvjesnim. Agence France Presse ističe da su kampanju obilježili izbjeglička kriza i ekonomske teme, dok njemačka javna televizija ARD postavlja pitanje – 'nema jasnih pobjednika?'

'Hrvati su izašli na parlamentarne izbore u nedjelju, s konzervativcima koji aspiriraju povratku na vlast u trenutku dok je ova članica EU suočena s izbjegličkom krizom i izlazi iz šestogodišnje recesije.', piše AFP u svojem izvještaju o izborima u Hrvatskoj, te odmah naglašava kako ankete predviđaju 'mrtvu trku između vladajuće koalicije lijevog centra pod vodstvom premijera Zorana Milanovića i rivala iz Domoljubne koalicije', uz napomenu kako su ti prvi parlamentarni izbori otkako je Hrvatska 2013. godine postala dio Europske unije.

AFP piše da se 'ne očekuje da će niti jedan blok osvojiti većinu' u parlamentu, te je 'vjerojatno da će se o vladi odlučivati u postizbornim pregovorima s manjim strankama'. Ističe se kako je vladajuća koalicija propustili srediti 'bolesnu državnu ekonomiju', te da je HDZ dobio vjetar u leđa pobjedom svoje kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima u siječnju. No, vladajuća je koalicija u kampanji zabilježila rast podrške, zahvaljujući 'populističkim mjerama', kao što je konverzija kredita u švicarskim francima.

ARD je izborima u Hrvatskoj posvetio i prilog u svojoj centralnoj informativnoj emisiji 'Tagesschau', izvijestivši da se između glavnih konkurenata vodi 'tijesna utrka'. Pozivaju se na izlazne ankete koje daju i SDP-ovoj i HDZ-ovoj koalicji 56 mandata, 'ali kako to nije dovoljno za parlamentarnu većinu, jezičac na vagi će biti mnoge male stranke'. 'Građani su na izborima odlučivali o o kursu zapadnobalkanske države u izbjegličkoj krizi, s obzirom da se HDZ zalaže za tvrđi odnos prema izbjeglicama', javlja ARD

'Još jedna centralna tema predizborne kampanje bila je ekonomska situacija', no nakon šest godina recesije i Europska komisija predviđa Hrvatskoj gospodarski rast. 'Nezaposlenost je i dalje oko 17 posto', konstatira ARD.

Austrijski dnevnik Die Pressena svojem portalu također naglašava kako se vodi tijesna utrka između dva većinska bloka, te će 'jezičac na vagi biti Most'. 'Nova stranka se vidi i kao protivnik socijaldemokratskog SDP-a i nacionalnokonzervativnog HDZ-a.' Dodaje se i kako je Hrvatska 'među najsiromašnijim članicama Europske unije'.

BBC javlja da je izbjeglička kriza bila jedna od ključnih tema predizborne kampanje, te da je kroz Hrvatsku proteklih tjedana prošlo 320 tisuća izbjeglica. 'Ni jedna od dva glavna bloka neće doći do većine u parlamentu koji ima 151 mjesto, te se očekuje kako će biti potrebna postizborna koalicija. Veliki pobjednik izbora je koalicija nezavisnih kandidata Most, koje je prema prvim izlaznim anketama dobio 18 mandata.' No, Most je prije izbora govorio da neće koalirati s dva glavna bloka, te Hrvatska ulazi u 'doba neizvjesnosti'. BBC smatra da je premijer Zoran Milanović dobio političke bodove sa svojim 'suosjećajnim stavom prema izbjeglicama', dok predsjednik HDZ-a Tomislan Karamarko smatra da treba 'koristiti vojsku i ograde kako bi se usporio ulazak izbjeglica'.

Ističe se još da je Hrvatska po nezaposlenosti treća u Europskoj uniji.

Austrijski ORF ističe da su izlazne ankete većinom bile ispravne kada je riječ o izborima u Hrvatskoj, te da je za ove na koje se pozivaju vodeći domaći mediji ispitano oko 30 tisuća ljudi. Naglašava se i da je u Sabor ušla i stranka 'za ratne zločine osuđenog Branimira Glavaša', ali da je je stranka Bože Petrova ona koja će odlučiti o novoj vladi. Doduše, Petrova ORF naziva 'Bosir Petrov', te dodaje kako je prije izbora isključio koaliciju s velikim strankama jer su 'nesposobne za reforme'. ORF dodaje kako je Petrov dosad djelovao na lokalnoj razini, te da je 'gradonačelnik malog južnodalmatinskog gradića Metkovića' od 2013. godine,