konačna presuda

Sud u Strasbourgu: Hrvatska povrijedila vlasnička prava dioničara Croatia banke

12.06.2024 u 15:27

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) donio je presudu u predmetima Vlašić i Lastrić protiv Hrvatske u kojoj je utvrdio da su podnositeljima povrijeđena vlasnička prava te pravo na pristup sudu kao i pravo na suđenje u razumnom roku

U presudi koja je konačna, ESLJP je podnositeljici zahtjeva u predmetu Vlašić dosudio 4850 eura, a podnositeljima zahtjeva u predmetu Lastrić 3750 eura na ime nematerijalne štete te ukupno 2130 eura na ime troškova svim podnositeljima.

Zahtjeve podnositeljima za naknadu materijalne štete u visini vrijednosti njihovih dionica, ESLJP je odbio zbog mogućnosti podnositelja da zatraže ponavljanje postupka pred domaćim sudom.

Kako je izvijestio Ured zastupnika RH pred ESLJP-om, prigovori podnositelja su se odnosili na odluku Vlade RH od 23. rujna 1999. o sanaciji i rekonstruiranju Croatia banke d. d. kojom su povučene i poništene dionice podnositelja zahtjeva ili njihovih prednika.

ESLJP se pozvao na svoju raniju presudu u predmetu Project-Trade d.o.o. protiv Hrvatske i utvrdio da miješanje u vlasništvo podnositelja nije bilo popraćeno dostatnim postupovnim jamstvima protiv proizvoljnosti, da podnositelji nisu imali mogućnost učinkovito osporiti odluku Vlade pred domaćim sudovima te da su domaći postupci prekomjerno trajali.