nakon tragedije

Sudski vještak objasnio što se dogodi kad se netko zabije sa 100 km/h u zid

06.08.2024 u 21:20

Bionic
Reading

Dvoje mladih ljudi poginulo je danas u Kuli u Požeško-slavonskoj županiji. Razlog nesreća bila je neprilagođena brzina, a 17-godišnji vozač nije bio vezan i nije imao vozačku dozvolu. Samo ovaj vikend - od petka do nedjelje - policija je diljem zemlje utvrdila više od 5000 prekršaja. Najviše zbog prevelike brzine. Na drugom mjestu je nekorištenje pojasa. Sijedi alkohol pa mobitel

U istom razdoblju dogodile su se i 102 prometne nesreće, od toga 33 teške. Šest osoba smrtno je stradalo, 34 teško su ozlijeđene, 14 lakše.

"Gotovo u polovici slučajeva pojas nije bio korišten kada su nastupile teže posljedice. Ne treba ni spominjati da sam osobno svjedočio u nekoliko navrata gdje su vozači ili suvozači ginuli jer pojas nije bio vezan", kazao je za RTL Danas Goran Medić, zamjenik načelnika II. postaje prometne policije Zagreb.

A nitko kao sigurnosni pojas nije spasio toliko života u prometu, poručuje i sudski vještak.

"Kada se vi zabijete s vašim automobilom u zid, u tvrdu prepreku, s 50 kilometara na sat, usporenja koja se tom prilikom javljaju za putnike i vozače su otprilike 40 puta veće od njegove težine. Znači ja, koji sam težak otprilike 100 kilograma, moja masa postaje ekvivalent kao da ima četiri tone. Ne postoji tehnička mogućnost da se zadržite na rukama na volanu", objasnio je Kruno Ormuž, sudski vještak za promet.

  • +5
Prometna nesreća u Kuli Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL