Hashim Safi Al Din

Tko je Hashem Safieddine, vjerojatni novi šef Hezbolaha?

28.09.2024 u 15:29

Bionic
Reading

Izrael je u subotu izveo nove zračne udare na južna predgrađa Bejruta i ostala područja u Libanonu, dan nakon sveopćeg napada na sjedište Hezbolaha, u kojem je poginuo vođa te šijitske proiranske milicije Savved Hassan Nasrallah

Počinje se špekulirati tko će biti novi šef šijitske milicije, a kao logični kandidat nameće se Hashem Safieddine.

On je ključna figura u vodstvu Hezbollaha i rođak ubijenog Nasrallaha.

Kao predsjednik Izvršnog vijeća Hezbolaha, Safieddine (arapskog imena Hashim Safi Al Din) je odgovoran je za upravljanje političkim i administrativnim poslovima organizacije, uključujući njene financije.

Njegova uloga uključuje nadgledanje društvenih i ekonomskih programa koje Hezbollah provodi u Libanonu, što dodatno jača njegovu popularnost među lokalnim stanovništvom.

Poznat je po svojoj dugogodišnjoj lojalnosti Nasrallahu i ideološkoj posvećenosti ciljevima Hezbolaha. Kao dugogodišnji visokopozicionirani član Hezbolaha, Safieddine je uključen u strateško planiranje, posebno u kontekstu iranskog utjecaja na ovu organizaciju.

  • +13
Hassan Nasrallah Izvor: Profimedia / Autor: RAMZI HAIDAR / AFP / Profimedia

Njegova bliska veza s Iranom, posebice s Iranskom revolucionarnom gardom, učinila ga je jednim od glavnih mostova između Teherana i Hezbolaha.

Safieddine je također pod sankcijama nekoliko zapadnih država, uključujući SAD i Saudijsku Arabiju, zbog optužbi za terorističke aktivnosti i financiranje Hezbollaha kroz ilegalne kanale. Unatoč tim sankcijama, ostaje snažno uključen u operativne i političke aktivnosti Hezbollaha te je spominjan kao mogući nasljednik Nasrallaha.