KAJIN TRAŽI 45 MILIJUNA KUNA

Tko je to dobio ogroman kredit kakav ne može dobiti cijeli Buzet?

03.01.2014 u 14:29

Bionic
Reading

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin rekao je danas kako građane Buzeta zanima u što je uloženo 45 milijuna kuna koje su banke odobrile njihovu sugrađaninu, a njega zanima tko može sa svojom hipotekom to jamčiti i je li možda taj novac završio izvan granica Hrvatske, u Srbiji

Kazavši na konferenciji za novinare u Puli kako ovih dana građani Buzeta 'bruje o tome' i žele znati koji je njihov sugrađanin dobio 45 milijuna kuna kredita od poslovnih banaka, istaknuo je da 'taj novac na današnji dan ne može dobiti ni grad Buzet ni jedan Cimos s 1300 zaposlenih'. 'Građane s pravom zanima u što je uložen taj novac, a mene zanima je li možda taj novac završio izvan granica Hrvatske, u nama susjednoj Srbiji', istaknuo je Kajin i dodao kako njega, osim toga, zanima tko to može jamčiti sa svojom hipotekom.

O imenima nije želio špekulirati. Na novinarsko pitanje smatra li da bi u tom slučaju trebao intervenirati i Uskok, Kajin je odgovorio kako su se dosad događali mnogo ozbiljniji slučajevi koji se u konačnici nisu istražili.

'Ministarstvo financija i guverner HNB-a su vjerojatno upoznati s time, no mene zanima na temelju koje hipoteke netko može dobiti takav zajam', rekao je Kajin, koji nije htio potvrditi niti opovrgnuti nagađanja novinara da je riječ o istaknutom članu IDS-a i županijskome vijećniku.

Na konferenciji za novinare Kajin je upozorio da je pred Hrvatskom dramatično teška godina i da Istra zadnjih godina uglavnom stagnira.

'Pred Hrvatskom je zasigurno jedna dramatično teška godina, no treba vjerovati guverneru Vujčiću da će se nakon šest godina stagnacije u ovoj ipak dogoditi gospodarski rast', rekao je Kajin.

Dodao je kako zadnjih godina Istra uglavnom stagnira te da je za kontinuirani pad BDP-a u toj županiji, po njegovoj ocjeni, ponajprije odgovoran 'pakt između Sanadera i Jakovčića te zakupljeni mediji, nepotizam i korupcija'.

'Istra se mora mijenjati. Potrebna nam je jedna nova i poštena Istra, bez kriminala, otvorena, a ne korumpirana', rekao je Kajin i dodao kako je 'nije opljačkao nitko izvana, nego najbolji istarski sinovi'. Ustvrdivši kako će država samo ove godine u Istru uložiti oko milijardu kuna, rekao je da 'lokalnoj vlasti želi sve najbolje, ali isto tako želi znati gdje završava svaka kuna'.

'IDS je dobio mandat da vodi Istru, a mi da je nadziremo, no Istra neće biti špilja razbojnička
', poručio je Kajin i pritom pozvao dio medija koji se financiraju lokalnim novcem da ne sudjeluju u tome. Ustvrdio je da se čak deset milijuna kuna na godinu u Istri izdvaja za financiranje medija.

Osvrnuvši se na najavu sastanka Kukuriku saveza koji bi se trebao održati tek nakon izbora u IDS-u, sredinom veljače, Kajin je taj potez ocijenio ispravnim i poštenim jer, kako je rekao, 'zašto bi se dalo legitimitet nekome da nakon toga naprosto divlja po ovim prostorima'.

'Europske izbore treba dobiti jer će to biti dobar 'vjetar u leđa' predsjedniku Josipoviću i dobra pozicija' za sljedeće parlamentarne izbore, smatra nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin.