uhićenje u parizu

Šef Telegrama: Tri ključna pitanja bez odgovora oko uhićenja tehno tajkuna

29.08.2024 u 22:24

Bionic
Reading

Teoretičari zavjera rade prekovremeno otkako je iznenadno uhićenje Pavela Durova u subotu izazvalo bijes među zagovornicima slobode govora, koji su optužili Francusku da pokušava cenzurirati platformu za razmjenu poruka Telegram.

Od svog lansiranja 2013. godine, Telegram je postao omiljeni alat političkih disidenata, vojnih generala i kriminalaca, okupivši gotovo milijardu korisnika, prema podacima same platforme.

Durov je u srijedu pušten iz pritvora uz jamčevinu od pet milijuna eura, nakon što je stavljen pod službenu istragu zbog šest optužbi, uključujući odbijanje suradnje s organima za provedbu zakona i suučesništvo u upravljanju online platformom 'radi omogućavanja nezakonite transakcije u organiziranoj skupini'.

Istraga je pokrenuta zbog Telegramovog nevoljkog pristanka na suradnju u slučaju zlostavljanja djece, izvijestio Politico, što je dovelo do izdavanja naloga za uhićenje Pavela i njegovog brata Nikolaja Durova.

Iako je francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio da slučaj 'ni na koji način nije politički,' neviđeno uhićenje donijelo je niz pitanja o tehnološkom magnatu i njegovim odnosima s Parizom i Moskvom.

Koliko dobro Durov poznaje Macrona?

Iako prosječan Francuz možda nije upoznat s Telegramom, aplikacija ima barem jednog strastvenog korisnika u Francuskoj: predsjednika.

Macron koristi aplikaciju od ranih dana svoje prve predsjedničke kampanje, prije gotovo deset godina, i nastavlja je koristiti - unatoč činjenici da su članovi njegovog kabineta prošle godine formalno zamoljeni da prestanu koristiti platformu.

Durov se barem jednom sastao s francuskim predsjednikom, 2018. godine, rekao je osoba bliska Macronu za Politico. Sastanak iza zatvorenih vrata nije bio javno objavljen u to vrijeme. Dvojica su se susrela u "više navrata" otkako je Macron prvi put postao predsjednik, prema Le Mondeu.

Macron se dugo zalagao da Francuska postane dom za velike tehnološke tvrtke. "Francuska će biti vodeća nacija za super-inovacije, promjene i duboku transformaciju," rekao je Macron mjesec dana nakon izbora 2017. godine.

Predsjednik je pokušao uvjeriti Durova da preseli Telegram u Pariz i ponudio mu je francusko državljanstvo, izvijestio je Wall Street Journal. Iako Durov sada ima francusko državljanstvo, sjedište Telegrama trenutno je u Dubaiju.

Kada je Durov u subotu navečer uhićen na aerodromu Le Bourget, navodno je rekao policajcima da je u Parizu kako bi večerao s Macronom, izvijestio je francuski satirični tjednik Le Canard enchaîné. Izvor blizak Macronu negirao je da je generalni direktor Telegrama bio pozvan na večeru, naglašavajući da je francuski predsjednik tog dana bio u svojoj privatnoj vikendici u Le Touquetu, na sjeveru Francuske.

To ne bi bio prvi Durovov praktični vic na račun francuskih vlasti. U travnju 2023., milijarder je promijenio svoje legalno ime u francuskoj putovnici u "Paul du Rove," francusku adaptaciju imena Pavel Durov - kako je zabilježeno u službenom listu zemlje.

Kako je Durov postao Francuz i koliko putovnica uopće ima?

Osnivač Telegrama, koji je rođen u Rusiji, dobio je francusko državljanstvo 2021. godine putem postupka koji je inače rezerviran za "stranca koji govori francuski jezik i koji svojim izvanrednim radom doprinosi ugledu Francuske i prosperitetu njezinih međunarodnih ekonomskih odnosa."

Nije jedini tehnološki mogul koji je prošao ovim putem. Američki izvršni direktor Snapchata, Evan Spiegel, koji govori nešto francuskog, također je dobio državljanstvo 2018. godine. Je li Durov zadovoljio jezične zahtjeve ili kako je doprinio francuskom ugledu nije jasno.

"To je odluka koju smo donijeli 2018., uz koju u potpunosti stojim", rekao je Macron u četvrtak. Dodao je da je "dio strategije omogućiti ženama i muškarcima kada su umjetnici, sportaši, poduzetnici, kada se trude naučiti jezik, kada stvaraju bogatstvo, kada to traže, da im se dodijeli francusko državljanstvo .. učinio sam to za gospodina Durova, koji se potrudio naučiti francuski, baš kao što sam to učinio za Spiegel, mislim da je to dobro za našu zemlju."

Kako je Durov pridonio Francuskoj i dalje je nejasno, navodi Politico.

Durov je također građanin Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje živi i vodi Telegram. Abu Dabi je zatražio konzularni pristup izvršnom direktoru nakon njegovog uhićenja - ali je tehnološki magnat navodno odbio ponudu pomoći.

Ruski državni mediji izvijestili su da je Moskva također zatražila konzularni pristup. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je Durovljevo rusko državljanstvo, dodavši da ne zna koliko drugih državljanstava posjeduje.

Durov je također dobio državljanstvo karipske otočne države Saint Kitts i Nevis putem programa "investicija" kroz koji se putovnice izdaju putem velikih financijskih doprinosa. Kontaktiran od strane Politica, veleposlanik zemlje u Parizu potvrdio je Durovovo državljanstvo, ali je naglasio da su njegove veze s Saint Kittsom i Nevisom ograničene.

Je li Durov još uvijek lojalan Rusiji?

Durovljev odlazak iz Rusije 2014. godine dogodio se u kontekstu napetosti s Kremljom. Prije pokretanja Telegrama, osnovao je društvenu mrežu pod nazivom VKontakte, i tvrdi da je odbio predati kontaktne informacije ukrajinskih prodemokratskih aktivista tijekom Euromaidanskog pokreta te godine.

Ipak, Moskva je pokušala intervenirati od njegovog uhićenja, izjavivši da je ponudila “svu potrebnu pomoć i podršku” Durovu, te optuživši Francusku za zastrašivanje i “izravni pokušaj ograničavanja slobode komunikacije.”

Iako se Durov prikazuje kao protivnik Kremlja, stvarnost se čini složenijom. Čak i nakon što je napustio Rusiju i prodao svoj udio u VKontakteu, kružile su glasine da održava veze s državom. Ališer Usmanov, oligarh blizak Putinu, navodno je pomogao u financiranju Telegrama u njegovim ranim fazama. Telegram je također isprva radio u istoj zgradi Singer House u St. Petersburgu kao i VKontakte.

Durovljev brat Nikolaj, kojeg također traži Francuska, navodno živi u St. Petersburgu, gdje radi u Matematičkom institutu Steklov, koji pripada prestižnoj Ruskoj akademiji znanosti. Web stranica instituta navodi Nikolaja Durova kao člana osoblja.

Unatoč široko prijavljenim doprinosima Nikolaja uspjehu Telegrama, on je uvijek ostajao izvan svjetla reflektora, prepuštajući tu ulogu svom mlađem bratu. Prema Telegramu, Pavel podržava aplikaciju “financijski i ideološki, dok je Nikolajev doprinos tehnološki.”

Prema izvješću Important Stories, koje se temelji na curenju podataka ruske obavještajne službe, Durov je posjetio Rusiju “više od 50 puta” između 2015. i 2021. Telegram široko koristi ruska vojska za komunikaciju na bojištu, proratni vojni blogeri i novinari te milijuni običnih Rusa i političkih dužnosnika.

U krugovima ruske opozicije, Telegram ima mješovitu reputaciju. S jedne strane, pruža sigurnu komunikaciju, zaštićenu od FSB-a, i alternativnu platformu za neovisne medije blokirane od strane ruskih vlasti na internetu. S druge strane, bilo je nekoliko incidenata u kojima su kanali ili inicijative koje bi mogle uznemiriti Kremlj blokirani ili na neki drugi način ometani od strane platforme.

Ukrajinska vojska uglavnom koristi Signal platformu za svoju komunikaciju, ali većina vladinih agencija također ima Telegram kanale, a aplikacija se također široko koristi za osobne poruke i blogove ukrajinskih vojnika i civila.