FRANCUSKI SLUČAJ

Europska unija se ogradila oko uhićenja šefa Telegrama

28.08.2024 u 09:52

Bionic
Reading

Iako poručuju kako Pavel Durov nije priveden zbog kršenja Zakona o digitalnim uslugama, u Europskoj komisiji pažljivo prate razvoj situacije

Uhićenje Pavela Durova, osnivača i izvršnog direktora aplikacije za razmjenu poruka Telegram zbog sumnje da je omogućio kriminalne aktivnosti na svojoj platformi, nema nikakve veze s obvezama tvrtke prema Zakonu o digitalnim uslugama, poručila je Europska komisija.

'Kazneni progon nije među mogućim sankcijama za kršenje Zakona o digitalnim uslugama jer on ne definira što je protuzakonito niti uspostavlja bilo kakvo kazneno djelo i stoga se ne može korišten za uhićenja.

Samo nacionalni ili međunarodni zakoni koji definiraju kazneno djelo mogu biti korišteni u te svrhe', rekao je glasnogovornik Komisije.

U vrhovnom izvršnom tijelu Unije pažljivo prate razvoj događaja u vezi s Telegramom i spremni su surađivati ​​s francuskim vlastima ako to bude relevantno.

Durov je uhićen u zračnoj luci Le Bourget kod Pariza, gdje je doletio privatnim zrakoplovom. Francuska ga je uhitila zbog sumnje kako je nedostatak moderatora na Telegramu omogućio kriminalne aktivnosti, poput trgovine drogom i pedofilskog umrežavanja.

Belgijanci zaduženi za nadzor

Telegram je postao popularna platforma za prodaju teških droga zbog toga što su razgovori zaštićeni enkripcijom od pošiljatelja do primatelja, što tijelima za provođenje zakona otežava praćenje aktivnosti kriminalaca.

U Litvi, Njemačkoj, Nizozemskoj i drugim državama posljednjih mjeseci su primijetili porast internetske trgovine drogom.

U Telegramu tvrde kako su poštovali Zakon o digitalnim uslugama i druge europske zakone.

Prema podacima iz veljače, imali su prosječno 41 milijun aktivnih korisnika mjesečno u Europskoj uniji. Prijeđu li prag od 45 milijuna, postat će vrlo velika internetska platforma, podložna strogim zakonskim odredbama kad je riječ o transparentnosti.

Kao manja platforma, trebaju implementirati mjere kao što su mehanizmi za pritužbe i rješavanje sporova, spriječiti unos nezakonitih sadržaja i implementirati mjere transparentnosti.

Za nadzor nad Telegramom u Uniji bi trebala biti zadužena belgijska nacionalna regulatorna agencija BIPT, što još čeka potvrdu belgijskog parlamenta.

Nije uključena u kriminalističku istragu francuskih vlasti. Komisija je u srpnju pokrenula prekršajni postupak protiv Belgije jer nije ovlastila regulatora, piše Euro News.