UVAŽENI PROFESOR

Tragično preminuo bivši ustavni sudac Davor Krapac

03.11.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Akademik i bivši ustavni sudac Davor Krapac tragično je preminuo danas u poslijepodnevnim satima, neslužbeno doznaje tportal

Akademik Davor Krapac, rođen 1947. godine,bio je sudac Ustavnog suda od sredine 2007. do početka 2016. godine, a prije ulaska u Ustavni sud bio je uvaženi profesor kaznenog procesnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Krapac, koji je bio i član Ustavne komisije Sabora koja je pripremila tekst Ustava Republike Hrvatske od 22. prosinca 1990. godine, diplomirao je te magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranivši doktorsku disertaciju pod naslovom 'Neposredni i posredni dokazi u kaznenom postupku'.

Svojevremeno je obnašao i dužnost dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu te je, između ostalog, predavanja održavao na pravnim fakultetima sveučilišta u Ljubljani, Sarajevu i Grazu te na Visokoj policijskoj školi MUP-a RH u Zagrebu.

Sudjelovao je na brojnim međunarodnim konferencijama, seminarima i međunarodnim kongresima Međunarodne udruge za kazneno pravo te surađivao u nekoliko znanstvenih istraživanja i projekata u Hrvatskoj i Sloveniji.

Krapac je tijekom svojega plodnog djelovanja, između ostalog, utemeljio Hrvatsku udrugu za europsko kazneno pravo, od 2003. do 2007. godine bio je predsjednik Upravnog vijeća Centra za ljudska prava u Zagrebu, a kao član ili predsjednik sudjelovao je u raznim radnim skupinama za pripremu više zakonskih nacrta u Ministarstvu pravosuđa RH.

Profesor Krapac je s profesorom Mirjanom Damaškom sa Sveučilišta Yale pred Haškim sudom nastupao 2004./2005. godine u predmetu Ademi-Norac kao amicus curiae (prijatelj suda).