pomoć stradalima

U Hrvatsku stiglo 19 ranjenika iz Ukrajine, svi će dobiti poseban status

26.04.2023 u 14:23

Bionic
Reading

U Hrvatsku je pristiglo 19 ranjenih osoba iz Ukrajine, u čijoj je pratnji devet osoba, članova njihovih obitelji. Ranjene osobe bit će tijekom dana zbrinute u zdravstvenim ustanovama radi daljnjeg liječenja i rehabilitacije

U Hrvatsku je stiglo 19 ranjenih osoba iz Ukrajine, a u pratnji im je devet osoba, članova njihovih obitelji.

'Vjerujemo u uspješnost liječenja i poboljšanje njihovog zdravstvenog stanja te im želimo što brži oporavak. Sve osobe ostvarit će status osoba pod privremenom zaštitom te sukladno zakonskim propisima i prava kao i druge raseljene osobe u Republici Hrvatskoj', poručili su iz Ministarstva branitelja.

Vlada je, podsjećaju, na sjednici održanoj 16. ožujka 2023. godine donijela Odluku o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj. 'To uključuje prijem, trijažu, liječenje i rehabilitaciju ranjenih osoba iz Ukrajine. S obzirom na naše iskustvo Domovinskog rata, Hrvatska je spremna podijeliti svoje znanje, stručnost i iskustvo s ciljem medicinskog zbrinjavanja ranjenih osoba iz Ukrajine', poručuju iz Ministarstva.

  • +3
Ilustrativna fotogalerija: Ukrajinska vojska u regiji Doneck Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Podsjetimo, krajem ožujka prilikom posjeta Kijevu s premijerom, ministar branitelja Tomo Medved najavio je da prvi ranjenici iz Ukrajine uskoro stižu u Hrvatsku. Tada je kazao da će ranjenici biti primljeni u bolničkom sustavu, u skladu s njihovom dijagnozom, a po okončanju liječenja, uslijedit će program rehabilitacije u veteranskim centrima. Dva veteranska centra već su u funkciji, a uskoro će biti još dva, dodao je ministar branitelja.