RAT U UKRAJINI

U pomoć Ukrajini stižu borbeni avioni F-16: 'Dolaze prekasno i premalo ih je'

11.07.2024 u 08:46

Bionic
Reading

Članice NATO-a započele su s transferom američkih borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu, s nadom da će brzo biti u zraku kako bi pomogli toj zemlji da se obrani od ruskih zračnih napada

Sjedinjene Američke Države, Danska i Nizozemska objavile su na NATO-vom samitu u Washingtonu u srijedu da su potonje dvije zemlje poslale zrakoplove, iako nisu specificirali koliko njih. 'Ti će zrakoplovi ovog ljeta letjeti iznad Ukrajine kako bi osigurali učinkovitu obranu od ruske agresije', rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

Dugo iščekivana podrška

Transfer je dugo bio u pripremi, a ukrajinski lideri s nestrpljenjem očekuju te avione, u nadi da će povećati i pojačati zračnu obranu s obzirom na nadmoć Kremlja u naoružanju.

Danska, Norveška, Nizozemska i Belgija ranije su se obvezale poslati više od 60 američkih zrakoplova F-16 Ukrajini ovog ljeta, piše Politico.eu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da njegovoj zemlji treba najmanje 128 aviona F-16 te da oni koji su na putu nisu dovoljni i prekasno dolaze u borbu. 'Čak i ako ih budemo imali 50, to je ništa', rekao je Zelenski. 'Oni imaju 300. Mi se branimo, što znači da ih trebamo 128.'

  • +6
F-16 Izvor: Profimedia / Autor: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Izazovi u obuci pilota

Još jedan veliki problem za Kijev je obuka pilota. Ukrajina je izrazila frustraciju zbog tempa obuke u SAD-u, ali Washington je odgovorio da ima ograničen broj mjesta u školama.

Zajednička izjava predsjednika Joea Bidena i njegovih danskih i nizozemskih kolega ponudila je malo detalja o transferu, ali je istaknula da je dodatna pomoć na putu.

'Proces transfera ovih zrakoplova sada je u tijeku i Ukrajina će ovog ljeta imati operativne F-16. Nismo u mogućnosti pružiti dodatne detalje u ovom trenutku zbog operativne sigurnosti', rekli su lideri u izjavi. 'Zahvalni smo i Belgiji i Norveškoj.'

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

Zelena svjetla za transfer

U svibnju 2023. godine Biden je dao zeleno svjetlo zahtjevima drugih zemalja da pošalju svoje zrakoplove F-16; takva dozvola bila je potrebna prema pravilima originalne prodaje. Ukrajinci tvrde da će F-16 pomoći Kijevu da potisne ruske snage s linija fronte na mjestima poput Harkiva.

Poruka Kremlja

Neki analitičari tvrde da je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao poruku NATO-u time što je ruski projektil pogodio dječju bolnicu u Ukrajini, oštetivši objekt i prisilivši pacijente da izađu na ulicu.