nova studija

U proizvodima za kožu i kosu je kemikalija koja može uzrokovati ozbiljne poremećaje u razvoju

10.09.2024 u 15:35

Bionic
Reading

Nova studija povezuje upotrebu proizvoda za osobnu njegu poput losiona, ulja i regeneratora za kosu s višim razinama kemikalija koje ometaju endokrini sustav kod male djece.

Te kemikalije nazivaju se ftalati, a čini se da su djeca različitih rasnih i etničkih skupina imala različite razine izloženosti tim kemikalijama, prenosi NPR.

Ftalati su skupina kemikalija koje se dodaju plastici kako bi bila fleksibilnija i izdržljivija, a također se koriste kao sastojci u nekim proizvodima za osobnu njegu.

Te su kemikalije endokrini disruptori, što znači da mogu oponašati, blokirati ili ometati vlastite tjelesne hormone. A kada su djeca u pitanju, strahuje se da bi mogla kozmetika koja sadrži ftalate mogla uzrokovati poremećaje tijekom ključnih trenutaka u razvoju djece.

Redovita izloženost ftalatima povezuje se s raznim zdravstvenim problemima

Prethodne studije povezale su redovitu izloženost ftalatima tijekom trudnoće i ranog djetinjstva s negativnim učincima na djecu – uključujući oslabljen razvoj mozga i probleme u ponašanju, kao i druge zdravstvene probleme.

Istraživači su također izrazili zabrinutost da široko rasprostranjena prisutnost kemikalija koje ometaju rad endokrinog sustava poput ftalata u okolišu može pridonijeti tome da djevojčice dobiju prvu menstruaciju u ranijoj dobi. Ftalati ne ostaju dugo u tijelu, ali zdravstveni istraživači brinu o kumulativnim učincima tih izloženosti.

"Znanstveni dokazi o štetnosti ftalata još nisu uvjerljivi, ali se gomilaju i uvjerljivi su", kaže Michael Bloom, profesor na Sveučilištu George Mason čije se istraživanje usredotočuje na kemikalije koje ometaju endokrini sustav. "I to je razlog zašto ovo izaziva veliku brigu, posebno među ovom vrlo malom djecom čiji se mozak još uvijek vrlo aktivno razvija", kaže Bloom.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Environmental Health Perspectives, Bloom i njegovi kolege ispitali su kliničke podatke od 630 djece u dobi od 4 do 8 godina od kojih su prikupili uzorke urina. Njihovi roditelji ili skrbnici ispunili su ankete o svim proizvodima za njegu kose i kože koje su nanijeli djetetu u posljednja 24 sata.

"Otkrili smo da je nedavna uporaba nekoliko različitih vrsta proizvoda za njegu kože povezana s višim koncentracijama nekoliko različitih vrsta ftalata u urinu", kaže Bloom. To, samo po sebi, nije novost: napominje da su prethodne studije pronašle slične rezultate kod dojenčadi i trudnica, ali ne i kod male djece u ovom rasponu od 4 do 8 godina.

'Trebali bismo biti zabrinuti'

Ali nova studija pruža jasne dokaze o povezanosti između izloženosti djece i niza proizvoda za osobnu njegu, kaže dr. Lynn Goldman, pedijatrica i epidemiologinja koja je prije radila kao pomoćnica administratora za otrovne tvari u Agenciji za zaštitu okoliša.

Goldman napominje da je do sada zabrinutost zbog izloženosti ftalatima često bila usmjerena na prehranu, budući da kemikalije mogu dospjeti u hranu iz plastične ambalaže, kao i opreme za rukovanje hranom kao što su cijevi i pokretne trake.

"Mislim da bismo trebali biti puno više zabrinuti nego što smo bili u prošlosti zbog činjenice da bi te kemikalije mogle biti dopuštene u kozmetici i proizvodima za osobnu njegu", kaže Goldman, koji je sada dekan Milken Institute School of Public Zdravlje na Sveučilištu George Washington.

Bloom i njegovi kolege također su otkrili razlike u izloženosti ftalatima prema rasi i etničkoj pripadnosti. Na primjer, pronašli su snažnu povezanost između upotrebe ulja za kosu i povišenih razina ftalata među djecom koja su se identificirala kao stanovnici Hispanjolaca, Azijata i Pacifika.

U međuvremenu, korištenje losiona za tijelo povezano je s vrstama ftalata koji se koriste kao sastojci u proizvodima za osobnu njegu među bijelom djecom, ali ne i među crnom i latinoameričkom djecom. Bloom nagađa da neke od tih razlika mogu proizaći iz razlika u vrstama proizvoda koji se prodaju različitim skupinama, ali taj dio problema još nije dovoljno istražen.

Sve u svemu, crna djeca su imala najviše razine ftalata u urinu. Druge studije su otkrile da mnogi kozmetički proizvodi namijenjeni zajednicama obojenih imaju visoke razine ovih kemikalija.

"Mislim da je ovo vrlo važna studija, jer moramo razumjeti izloženost u ranjivoj populaciji kao što su djeca, a razumijevanje razlika u izloženosti prema rasnoj i etničkoj pripadnosti može pomoći istraživačima da otkriju načine za smanjenje rizika", kaže dr. Shruthi Mahalingaiah, docentica za okoliš, reproduktivno i žensko zdravlje na Harvardu.

Sve više tinejdžera zainteresirana za 'skincare'

A budući da društveni mediji potiču ludost kao što je 'skincare' među tinejdžerima, Mahalingaiah kaže da su otkrića važan podsjetnik da bi neki od ovih proizvoda potencijalno mogli izlagati djecu kemikalijama koje ometaju endokrini sustav.

“Imam troje djece tinejdžera koja su jako zainteresirana za proizvode i proizvode za njegu. I to je nešto zbog čega sam jako zabrinuta”, kaže ona. Natjerala je svoje tinejdžere da preuzmu besplatnu aplikaciju pod nazivom YUKA.

Uz pomoć aplikacije kupci mogu jednostavno slikati kod proizvoda dok su u trgovini, a aplikacija će označiti moguće zdravstvene probleme povezane sa sastojcima. Napominje da proizvode možete potražiti i u bazi podataka Skin Deep Environmental Working Group.

Naposljetku, Goldman kaže: “Ne mislim da je na roditeljima da nadziru sastojke u ovim proizvodima. Mislim da je to posao za FDA. To je posao za EPA.”

Ona kaže da su potrebna dodatna istraživanja, ali nalazi pojačavaju potrebu da regulatori bolje promotre ovu skupinu kemikalija i postave stroža pitanja o tome kako sva ova kumulativna izloženost može utjecati na djecu i druge ranjive skupine.