SIPA U AKCIJI

Uhićeni pa pušteni navodni napadači na Vučića

21.07.2015 u 19:24

Bionic
Reading

Tri osobe uhićene su u utorak kod Tešnja u središnjoj Bosni pod sumnjom da su sudjelovale u napadu na predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 11. srpnja, prenijeli su lokalni mediji u BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), čiji pripadnici po nalogu Tužiteljstva BiH prikupljaju dokaze o izgredu u Srebrenici, navodno su priveli Almira Merdića, Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja.

Merdića se ranije dovodilo u vezu s napadom na Vučića nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi kako on, odjeven u crnu majicu i s crnom beretkom na glavi, iz mase zamahuje prema srbijanskom premijeru dok ga osiguranje izvodi iz kruga memorijalnog centra u Potočarima.

SIPA nije službeno potvrdila uhićenje, no ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za portal Klix kazao kako je Merdić jedan od onih koji su pod istragom.

"U dosadašnjoj istrazi imamo ozbiljne pomake i identificirali smo moguće počinitelje, koji su, najvjerojatnije, kao skupina organizirali napad na Vučića. Među njima je i Merdić. Mislimo da već sad imamo dovoljno informacija za ozbiljnu istragu i procesuiranje počinitelja", kazao je ministar Mektić.

Merdić je u kratkom telefonskom razgovoru za bh. medije potvrdio da je nakon petosatnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH pušten na slobodu.

"Ne znam šta će se dalje desiti. Nisu mi rekli ništa. Vratili su mi dokumente. Samo su tražili da im kažem šta sam vidio taj dan u Srebrenici", rekao je Merdić.

Predsjedništvo BiH u srijedu u posjetu Beogradu

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić bit će u srijedu domaćin predsjedavajućem i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću, Bakiru Izetbegoviću i Mladenu Ivaniću, nekoliko dana nakon što je napadnut na obljetnici genocida u Srebrenici.

Tročlanom će vodstvu BiH biti priređen svečani doček ispred Palače Srbija, a nakon sastanka svi sudionici obratit će se medijima.

Vučić je čelnike BiH pozvao u Beograd nakon incidenta 11. srpnja kad su na komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima napadnuti premijer i državno izaslanstvo Srbije.

Srbijanski premijer je poručio da, unatoč tim neugodnostima, njegova ruka pomirenja ostaje pružena. Rekao je kako polazi od uvjerenja da su dvije zemlje čvrsto i trajno opredjeljene da jačaju bilateralne odnose i sva otvorena pitanja rješavaju u izravnom dijalogu i duhu dobrosusjedstva.

Predsedavajući Predsjedništvu BiH Dragan Čović ocjenio je za regionalnu televiziju N1 da će posjet Beogradu biti prilika za pomirenje i novi iskorak u odnosima.

"Uvjeren sam da će posjet biti krajnje prijateljski i da će otvoriti mogućnost za puno više komunikacije na svim razinama i o svim životnim temama koje su budućnost, a da ćemo teme prošlosti ostaviti nekom drugom", rekao je Čović.

Ocijenio je da do susreta tročlanog predsjedništva s Vučićem "u takvom kapacitetu" sigurno ne bi došlo da se nije dogodio incident u Potočarima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH uvjeren je i da će srbijansski predsjednik Tomislav Nikolić vrlo brzo, već u rujnu ili listopadu, posjetiti BiH. Poziv mu je već upućen i ostalo je da se dogovore pojedinosti.

Teme razgovora tročlanog vodstva BiH i srbijanskog premijera nisu poznate, a beogradski mediji nagađaju da je u dogovorima sastanka "Vučić Izetbegoviću napomenuo kako želi pričati samo o budućnosti, odnosno zajedničkim infrastrukturnim projektima" s kojima će nastupiti na predstojećem summitu Zapadnog Balkana u Beču 27. kolovoza.

Očekuje se da će tema razgovora u Beogradu bit će i najavljeni referendum u Republici Srpskoj o pravosuđu BiH, nakon što je premijer Vučić prošlog tjedna o tome razgovarao s predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom i zamolio ga da još jednom razmotri tu odluku.

Vučić je pritom Dodiku ukazao na širi kontekst problema koji bi mogao izazvati refrendum u RS i mogućne posljedice na dalje kompliciranje situacije u regiji.