FPV BOMBARDER

Ukrajinske 'matice stršljenova' mogle bi dovesti do strateške prednosti nad Rusima, evo kako

28.07.2024 u 17:03

Bionic
Reading

Ukrajinska neprofitna organizacija Wild Hornets predala je ovih dana tamošnjoj elitnoj postrojbi operatera svoje najnovije bespilotne letjelice Queen Hornet (matica stršljena). Radi se o dronu bombarderu opremljenom kamerom te dizajniranom za uništavanje bunkera i jako utvrđenih položaja, poboljšavajući ukrajinsku strategiju iscrpljivanja ruskog agresora. Donosimo više o naprednoj letjelici koja im, prema navodima analitičara, može pružiti taktičku i stratešku prednost u ratu s Rusima

Organizacija Wild Hornets, koja već neko vrijeme opskrbljuje ukrajinske snage bespilotnim letjelicama, prikazala je ovih dana na društvenim mrežama svoj novi model koji se s pravom može nazvati najvećim dronom u tipu FPV (first-person view), odnosno letjelicom s kamerom koja bežično prenosi videozapis na naočale, mobitel ili drugi zaslon. 'Divlji stršljenovi' u svojoj objavi navode da se dron već neko vrijeme uspješno koristi na ratištima.

Queen Hornet razvijen je na zahtjev koji je početkom ove godine podnio zapovjednik 2. mehanizirane bojne 54. mehanizirane brigade Kiril Veres kako bi njegova postrojba dobila relativno jeftinu i pristupačnu bespilotnu letjelicu bombarder nosivosti šest kilograma. Veres se nije slučajno obratio za pomoć organizaciji Wild Hornets jer ona od samog početka ruske agresije opskrbljuje ukrajinske postrojbe efikasnim dronovima, uključujući manje kvadrokoptere kamikaze po cijeni od 500 američkih dolara.

Novi ukrajinski dronovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije - Wild Hornets

Specijalizirani portal Drone XL ističe da su ti dronovi bili učinkoviti u gađanju ruskih tenkova, topništva i oklopnih vozila te da je suosnivač Wild Hornetsa Dmitro Prodanjuk primijetio da njihovi FPV bombarderi obično prežive između 10 i 30 borbenih misija, ali i da imaju znatno veću nosivost od onih komercijalnih.

Proizvođač ističe da je dizajnerima trebalo tri mjeseca rada, uz stotine testova i dvadesetak uništenih prototipova, za lansiranje pretprodukcije serije.

Potom su slijedila uspješna borbena testiranja na bojišnicama te početak serijske proizvodnje. U Wild Hornetsu naglašavaju da je uspjeh Queen Horneta postignut zahvaljujući domaćoj elektronici razvijenoj tijekom rata i iskustvu njihovih FPV operatera. Organizacija ponosno dodaje i to da Queen Hornet čini čak 65 posto ukrajinskih komponenti, a pojašnjavaju da je dobio ime po analogiji s hijerarhijom obitelji stršljenova u prirodi, gdje je sve izgrađeno oko matice.

Razbija bunkere, uništava suparnički oklop

Queen Hornet je višenamjenska platforma i može djelovati kao višekratni bombarder, dron samoubojica, nosač dronova kamikaza, transportni dron ili pak kao nosač relejnih stanica te dron za daljinsko miniranje suparničkih logističkih ruta. Proizvođač napominje i da trenutno aktivno djeluje nekoliko stotina 'matica stršljena', s time da ih isto toliko trenutno ima i na pokretnoj traci, ali i da će se uskoro proizvodnja uvišestručiti. Štoviše, Wild Hornets dodaje da dizajneri već rade na novoj inačici s inovativnijim okvirom, boljim komunikacijskim sustavom i dvostruko većom nosivošću.

Najnoviji dron ističe se svojim okvirom od 17 inča i snažnim motorima koji mu omogućuju nosivost od 6,8 kilograma. Ta mu sposobnost osigurava probijanje standardnih zemljanih i zemunica pokrivenih trupcima. Korisnici s bojišnica tvrde da je riječ o isplativom rješenju za široku upotrebu, osobito jer košta 1000 američkih dolara.

Stručnjaci tvrde da je prošireni domet Queen Horneta, do 32 kilometra, zahvaljujući njegovoj ulozi nosača ubojitih sredstava i letećeg repetitora, ključan za uspjeh na bojištu. Operaterima omogućuje gađanje ciljeva poput ruskog topništva i protuzračnih obrambenih vozila sa sigurnije udaljenosti. To je, tvrde ukrajinski izvori, prisililo ruske snage da povuku svoje naoružanje još dalje od prvih crta bojišnice.

Dronovi Baba Jaga

Valja podsjetiti na to da Ukrajinci otprije koriste noćne dronove bombardere nazvane Baba Jaga, no oni se u pravilu dodjeljuju specijalnim postrojbama i relativno su skupi, jer koštaju više od 20.000 dolara po komadu. Queen Hornet se nalazi između Babe Jage, koja može bacati protutenkovske mine, i malih kvadrokoptera, i to kao srednji jurišnik koji može rješavati zahtjevnije taktičke misije, a istovremeno je dovoljno pristupačan za rutinsku upotrebu protiv ciljeva male vrijednosti. Također može djelovati kao kamikaza tamo gdje je to potrebno.

Queen Hornet nije tehnološki skok u inovacijama, ali je značajan iskorak u sposobnosti koja prije nekoliko godina nije ni postojala i na kojoj bi joj druge vojske mogle pozavidjeti. Forbesovi analitičari navode da sposobnost 'matice stršljena' da nosi veći teret i proširi operativne domete daje ukrajinskim snagama stratešku prednost. Kako se tehnologija bespilotnih letjelica bude razvijala, inovacije poput Queen Horneta postat će bitne u modernim sukobima, pokazujući snagu i svestranost FPV bombardera.