ogorec za tportal:

Ukrajinski upad u Rusiju zbunio svijet. Domaći stručnjak ima crne prognoze

09.08.2024 u 14:31

Bionic
Reading

Po prvi put od pokretanja agresija na njihovu zemlju, ukrajinske vojne snage poduzele su vrlo ozbiljan kontramanevar i u proteklih nekoliko dana prodrli više desetaka kilometara unutar teritorija same Rusije, u regiji Kursk

Geolocirane snimke pokazuju da su ukrajinske snage nastavile brzo napredovati u Kursku oblast, a navodno su prisutne u područjima čak 35 kilometara od međunarodne granice sa Sumskom oblasti', objavio je u svojoj najnovijoj analizi Institut za proučavanje rata (ISW).

Mediji javljaju da u ofenzivi sudjeluju najmanje dvije ukrajinske brigade uz podršku artiljerije, dronova i protuzračne obrane, a ukrajinska vojska pohvalila se da je pogodila vojni aerodrom Lipeck duboko u Rusiji, više od 350 kilometara od granice dviju zemalja. Ondje je proglašeno izvanredno stanje i evakuacija stanovništva, dok je u regiji Kursk prokuljalo nezadovoljstvo stanovnika koji optužuju Kremlj da ih nije zaštitio.

Objavljene su i snimke uništene kolone ruskih vozila iz koji proizlazi da je u samo jednom napadu poginulo čak petstotinjak vojnika. Na sastanku s vladinim dužnosnicima, ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je napad 'provokacijom velikih razmjera', a snimke njegova izraza lica dok prima vojni raport postale su viralne. Ukrajinske snage navodno su zauzele plinsku mjernu stanicu Sudža, koja se koristi kao tranzit plina u Europu kroz Ukrajinu.

Što Kijev zapravo želi postići ovim iznenađujućim potezom, nije sasvim jasno nikome od svjetskih analitičara. Spekulacije se kreću od toga da se nada privući dio ruskih snaga s bojišta u Donjecku, pa sve do toga da se radi o najobičnijem propagandnom potezu s ciljem Putinovog poniženja.

  • +4
Ukrajinski napad na Rusiju Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

'Trenutno ne mogu prepoznati vojni cilj i vojnu logiku ovog ukrajinskog napada, osim što je evidentno da su odlučili iskoristiti rupu u ruskoj obrani i nanijeti im neugodno iznenađenje. No sve to i dalje ostaje isključivo na taktičkoj razini, a koliki god bili ruski gubici - spominje se petstotinjak vojnika i nekoliko desetaka borbenih vozila - oni neće promijeniti tijek rata', kaže za tportal Marinko Ogorec, sigurnosni stručnjak s Veleučilišta Velika Gorica. On sumnja da je namjera Ukrajine privući ruske snage s vrlo opterećenog bojišta u Donbasu.

'Bilo bi potrebno poprilično vremena da se one pokrenu, pregrupiraju i premjeste - ne, puno je vjerojatnije da će Rusi iskoristiti snage svoje pričuve. Jedino što je trenutno vidljivo jest preusmjeravanje dijela ruskih zračnih snaga, koje u Donbasu više nije tako aktivno. S druge strane, ukoliko su Ukrajinci doista angažirali dvije do čak četiri svoje brigade, odnosno više od tisuću vojnika, radi se o vrlo velikom riziku - pitanje je što mogu dobiti, dok izgubiti mogu jako puno', dodaje Ogorec.

Na pitanje radi li se možda doista o propagandnom potezu, demonstraciji da je ukrajinska vojska sposobna usred obrambenog rata zauzeti dio ruskog teritorija, Ogorec odgovara kratko i rezolutno:

'Svaka vojna operacija mora se voditi u skladu s vojnim ciljevima. Ako se vodi iz promidžbenih razloga, osuđena je na propast.' Ogorec nije previše uvjeren ni u teoriju da odvažni ukrajinski potez nije diverzija, nego da oni zaista imaju ambiciju dugoročno zadržati kontrolu nad dijelom ruskog teritorija kako bi došli u povoljniji položaj u eventualnim mirovnim pregovorima.

  • +13
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

'Nisam siguran da je moguće zadržati ovaj osvojeni prostor', iskren je ponovno sugovornik tportala, koji ipak upozorava da se upravo u ovoj regiji nalaze dvije strateški vrlo značajne energetske točke - osim spomenutog plinskog čvorišta Sudža, tu je i nuklearna elektrana Kursk.

'One bi mogle biti pravi cilj napada mada je jasno da, pogotovo nuklearnu elektranu, nitko razuman ne bi ni pokušao uništiti jer bi to izazvalo katastrofu svjetskih razmjera. No njome ovladati, pa je čak možda i onesposobiti - nije nemoguće…', zaključuje Ogorec.