ima rješenja, ali

Umirovljenici zajedno: Možemo ugraditi dizala u 16.000 zgrada europskim novcem

29.05.2024 u 15:16

Bionic
Reading

Koalicija Umirovljenici zajedno održala je u srijedu u Zagrebu konferenciju za novinare o mogućnostima financiranja ugradnje dizala u 16.000 višekatnih stambenih zgrada novcem iz Europske unije, a kojim se Hrvatska, u tu svrhu, ne koristi

Platformu čine Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika, a članovi Milivoj Špika, Vesna Horvat i Mladen Novosel napominju da je projekt ugradnje dizala bio pripremljen još tijekom financijskog razdoblja EU 2014-2020, ali ne i realiziran.

Nositelj koalicijske liste za Europski parlament Milivoj Špika kaže: "Hrvatska se voli pohvaliti uspješnošću u povlačenju sredstava iz EU fondova, no u ovom konkretnom slučaju ostajemo bez nekoliko milijardi eura na jednom projektu. Ovo je naš projekt i bilo bi nam drago da u njemu sudjeluje i neka druga politička opcija".

Premda je još prije tri godine i formalno dobiveno zeleno svjetlo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za program ugradnje dizala u višekatne stambene objekte, nikakva promjena se nije dogodila, kažu Umirovljenici zajedno, i podsjećaju da je program trebao biti uvršten u dokumente za financijsko razdoblje EU 2021-2027.

Pozivaju se i na činjenicu da su stanari iz 10.000 zgrada iskazali jasnu želju za ugradnjom dizala što bi moglo utjecati i na mogućnost otvaranja novih radnih mjesta u proizvodnji i održavanju dizala.

Prema raspoloživim podacima, u Hrvatskoj je više od 16.000 ulaza u stambene zgrade sa četiri i više katova bez dizala. U tim zgradama stanuje više od pola milijuna stanara od kojih su mnogi i stariji, osobe s invaliditetom ili roditelji s malom djecom.

"Što bi za njih značilo dizalo u takvoj zgradi ne treba posebno pojašnjavati, ali se treba zapitati kako je moguće da se unatoč brzo primjenjivim rješenjima već godinama tapka u mjestu", kažu Umirovljenici zajedno.

Špika dio problema u nedovoljnom korištenju europskog novca vidi i u tome da građani nisu educirani o važnosti Europskih izbora i tome što znači sudjelovanje Hrvatske u europskim institucijama.

"Neke ankete pokazuju da će na EU parlamentarne izbore izaći 30 posto naših birača. Mi smo na parlamentarnim izborima dobili 40.700 glasova, iako će vam 9 od 10 umirovljenika reći da nisu zadovoljni životom i standardom u Hrvatskoj. Nadam se da će 9. lipnja umirovljenici glasati tako da dobijemo barem jednog predstavnika u EU parlamentu, da sudjelujemo u promjenama za bolji i lakši život", poručili su Umirovljenici zajedno.