DOZVOLA PENTAGONA

Unatoč Trumpovu protivljenju, od iduće godine u vojsku stupaju i transrodne osobe

12.12.2017 u 15:19

Bionic
Reading

Pentagon je dozvolio da od 1. siječnja iduće godine u vojne redove stupe i transrodne osobe, unatoč oštrom protivljenju američkog predsjednika Donalda Trumpa

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane, bojnik David Eastburn kazao je u ponedjeljak kako će upis transrodnih novaka početi 1. siječnja, najavivši pritom 'pravne bitke' koje će istovremeno uslijediti, navodi američka agencija AP.

Federalna vlada se, naime, suočava s teškim preprekama u stavljanju na snagu Trumpova zahtjeva za zabranu angažiranja transrodnih osoba u vojsci, pri čemu su dva federalna suda već donijela odluke protiv te zabrane.

Inače, prema novim smjernicama, potencijalni transrodni novaci morat će svladati dug i strog niz fizičkih, medicinskih i mentalnih uvjeta kako bi se mogli pridružiti vojsci, napominje novinska agencija.

Podsjetimo, američki predsjednik je prošlog srpnja objavio kako neće dopustiti transrodnim osobama da u bilo kojem svojstvu služe u vojsci SAD-a.

'Nakon konzultacija s mojim generalima i vojnim stručnjacima obavještavam da vlada Sjedinjenih Država neće prihvaćati ili dopustiti transrodnim osobama da u bilo kojem svojstvu služe u vojsci SAD-a. Naša vojska mora biti usredotočena na odlučnu i uvjerljivu pobjedu i ne može se opterećivati golemim medicinskim troškovima i skretanjem pozornosti, što bi izazvale transrodne osobe u vojsci', poručio je Trump u nizu objava na Twitteru.

Pentagon je prošle godine okončao svoju zabranu primanja u vojnu službu otvoreno transrodnih osoba pod vladom demokratskog predsjednika Baracka Obame.

Očekivalo se da će se ove godine početi dopuštati novačenje transrodnih osoba, uz uvjet da su bile 'stabilne' u svom rodnom opredjeljenju 18 mjeseci. Prošlog lipnja je pak ministar obrane Jim Mattis odobrio do šest mjeseci odgode početka novačenja transrodnih osoba.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Čim je Trump svoju odluku objavio na Twitteru, Američka unija za građanske slobode (ACLU) pozvala je transrodne pripadnike vojske da angažiraju odvjetnike.

'Tisuće transrodnih pripadnika vojske na bojišnicama zaslužuju bolje od njihova glavnog zapovjednika. Kontaktirajte s ACLU-om', poručila je ta organizacija na Twitteru.

Inače, prošle godine tadašnji ministar obrane Ash Carter iznio je podatak iz studije RAND instituta, prema kojem je u aktivnoj službi vojske SAD-a oko 2500 transrodnih osoba i oko 1500 njih u pričuvi.