SMRT U RIJECI

Ustrijeljen u pokušaju bijega u Sjevernu Koreju

16.09.2013 u 12:07

Bionic
Reading

Južnokorejska vojska ustrijelila je muškarca koji je pokušao preplivati graničnu rijeku Imjin i dokopati se Sjeverne Koreje. Prema službenoj verziji južnokorejskih dužnosnika, vojnici su otvorili vatru nakon što je muškarac skočio u rijeku i oglušio se o višekratna upozorenja da se vrati na južnokorejsku obalu, javlja BBC

Sjeverna i Južna Koreja službeno su ostale u ratu nakon što je konflikt u razdoblju 1950-1953. završio primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.

Tisuće osoba prebjegle su iz Sjeverne u Južnu Koreju, a istovremeno je zabilježeno svega nekoliko pokušaja bijega u suprotnom pravcu.

Pokušaji ilegalnog prelaska strogo čuvane granice po danjem svjetlu iznimno su rijetki.

Posljednje ubojstvo dogodilo se istovremeno s povratkom južnokorejskih radnika u industrijsku zonu Kaesong u Sjevernoj Koreji, zatvorenoj zbog političkih napetosti.

Muškarca koji još nije identificiran uočili su stražari u blizini zapadne granice u Pajuu, sjeverno od Seula, oko 14.23 sati po lokalnom vremenu. Vojnici su ispalili nekoliko metaka upozorenja i doviknuli muškarcu da se uputi natrag. S obzirom da nije ispunio naredbu i da je skočio u rijeku, muškarac je ubijen, potvrdili su vojni dužnosnici novinskoj agenciji Yonhap.

Ubojstvo se dogodilo u razdoblju zatopljenja odnosa između Sjeverne i Južne Koreje. Više od 800 južnokorejskih radnika vratilo se u industrijsku zonu Kaesong pod zajedničkom upravom na teritoriju Sjeverne Koreje. Ondje su smještene 123 južnokorejske tvornice koje zapošljavaju više od 50.000 državljana Sjeverne Koreje.