BURNO JUTRO U SABORU

Bačić: Ogroman dio obnove iz Fonda solidarnosti promijeniti više ne možemo, osim što smo intervenirali u jednom dijelu zakona

15.02.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto kritizirala je jutros premijera Andreja Plenkovića. Pitala je tko je krivac za niske plaće i visoke cijene u Hrvatskoj, te podsjetila na aferu Ina. 'Za Plenkovića su lopovluci potrošena tema, a slučaj Ina je vrh ledenog brijega. Hrvatskom se upravlja putem SMS-ova, a natječaji za zapošljavanje su obična predstava za javnost', rekla je Vidović Krišto

'Odnarođene elite nemaju mjere u svojim zlouporabama', kazala je, dodajući da je domoljubna dužnost suprotstaviti se toj dekadenciji. 'Stići će vas zaslužena kazna', poručila je, podsjećajući da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković određivao koliko će koja firma dobivati drvne građe. Je li mu se što dogodilo? Nije.

Ustvrdila je da je premijer Plenković 'u korupciji' od slučaja Borga, Ina, Softver, Gabrijele Žalac. 'U bilo kojoj drugoj članici EU-a ovakva situacija ne bi bila moguća jer bi profesionalni mediji i funkcionalno pravosuđe onemogućili ovo bezakonje', kazala je.

Za niske plaće i loš standard u Hrvatskoj okrivila je 'stvarne uhljebe', a to su, po njenom sudu, mediji, pravosuđe i vladajuće političke strukture.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Katarina Peović progovorila je o radnicima Wolta, koji su jučer štrajkali.

'Radnici Wolta, kao i drugih digitalnih platformi, uistinu su suvremeni proleteri i nemaju što izgubiti osim svojih okova. Pozdravljamo njihov štrajk', rekla je Peović.

Marko Milanović Litre rekao je da većina kobalta, potrebnog za baterije za električne automoibile, dolazi iz Konga, gdje se djeca zloupotrebljavaju za tzv. zanatsko rudarenje, bez ikakve zaštite.

'Procjenjuje se da čak 40.000 djece radi u tamošnjim rudnicima kobalta. Kako je moguće da progresivne snage ne zahtijevaju veću transparentnost od tvrtki koje se oslanjaju na kobalt iz Konga?', pita Milanović Litre.

Arsen Bauk podsjetio je na Plenkovićev maturalni rad: 'Izvor informacija je u svim klasnim društvima vladajuća klasa. Ona putem sredstava masovnog komuniciranja upravo želi da masama priopćava samo one informacije koje su s njene točke gledišta poželjne, radi lakšeg upokoravanja, eksploatiranja itd. jer će mase pod tim utjecajem pružiti najmanji otpor'.

  • +8
Sabor glasuje o raspravljenim točkama dnevnog reda Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Plenović je tada imao 18 godina. Marko Milić rođen je pet godina nakon toga, pa nije poznato je li se stručno osposobljavao čitajući tu literaturu, kazao je Bauk, podsjećajući na današnje 'neteme'.

Danas Plenković broji 52 godine. Poznat je pod konspirativnim imenom AP. Najavljuje da će Vlada promijeniti Zakon o kaznenom postupku i Kazneni zakon kako informacije iz istraga ne bi više nekontrolirano i namjerno izlazile u medije, a curenje informacija postat će kazneno djelo.

'Ovom fantomskom prijetnjom i pokušajem Imperije da uzvrati udarac završila je transformacija Andreja Plenkovića u AP. Nešto slično kao kad je Anakin Skywalker prešao na tamnu stranu i transformirao se u Dartha Vadera. Umjesto da transformira HDZ, HDZ je transformirao Andreja', zaključio je Bauk.

Zakon o obnovi

U raspravi o Zakonu o obnovi, Peđa Grbin poručio je da se obnova ne radi zbog zgrada ili političkih prioriteta, već zbog ljudi. 'Netko nije htio slušati. Dvije godine stvari stoje i tapkaju u mjestu. Sad napokon imamo zakon koji je korak naprijed, ali ostaju brojni neriješeni problemi', kazao je Grbin.

  • +8
Branko Bačić obišao radove obnove obiteljske kuće u Mraclinu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Dodatno objašnjavajući Zakon o obnovi, ministar Branko Bačić rekao je da je u e-savjetovanju utvđeno da je bolje napraviti novi zakon, nego mijenjati stari. 'Nadam se da je pitkiji i da možemo biti zadovoljniji. Obnova je u javnom interesu RH i jedan je od najvažniji prioriteta u radu Vlade. Iznimno je kompleksna i zahtjevna i nije moguće dati jednoznačnu ocjenu. Spora je, dosad je bila neučinkovita u dijelu obnove privatnog fonda i privatnih kuća', rekao je, dodajući da obnova javne infrastrukture i zgrada i u Zagrebu i u drugim županijama uopće ne stoji loše.

'Za dio obnove iz Fonda solidarnosti nikakav zakon više ne može promijeniti ništa. Tu smo u završnoj fazi, još imamo 22 tjedna za potrošnju milijardu i tri milijuna eura. Taj ogroman dio obnove promijeniti ne možemo, osim što smo intervenirali u jednom dijelu za obnovu komunalne infrastrukture koju smo podveli pod skraćeni postupak javne nabave', kazao je, dodajući da je novi zakon namijenjen prvenstveno obnovi privatnih kuća i višestambenih zgada.