GORI CRVENA ZEMLJA

Veliki požar kod Knina, gasi ga čak pet aviona

16.08.2024 u 11:08

Bionic
Reading

Pet protupožarnih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, tri Canadaira i dva Air Tractora u petak od jutra zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama gase požar koji je jučer buknuo na otvorenom na području Crvene zemlje kod Knina, priopćilo je Ministarstvo obrane

Požar na otvorenom prostoru na području Knin - Crvena zemlja dojavljen je u ŽVOC Šibenik jučer oko 15,50 sati. Gori nisko raslinje i makija na nepristupačnom terenu, a gase ga i pripadnici Javnih vatrogasnih postrojbi iz Knina i Šibenika te članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava Knin, Biskupija, Ervenik i Kistanje.

Požar je aktivan, ali nema većih ugroza

Na požarište Crvene zemlje sa zadaćom sanacije požarišta upućene su i kopnene snage Hrvatske vojske iz Knina i to jedan protupožarni vod koji uključuje 26 pripadnika i četiri motorna vozila Protupožarnih namjenski organiziranih snaga iz sastava Hrvatske kopnene vojske.

Ovo je drugi put tijekom ovogodišnje Protupožarne sezone da su angažirane i kopnene snage Hrvatske vojske. Naime, Protupožarne namjenski organizirane snage iz Knina bile su angažirane u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem na zadaći čuvanja opožarenog područja 30. i 31. srpnja, dodaju iz Ministarstva obrane RH.

Hrvatska vojska od lipnja do kolovoza gasila 59 požara

Od početka II. faze ovogodišnje protupožarne sezone , od 11. lipnja do petka 16. kolovoza, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovale su u gašenju 59 požara i to: 26 na području Splitsko-dalmatinske županije, 14 na području Zadarske županije, 11 na području Šibensko-kninske županije, po tri na području Dubrovačko-neretvanske i Istarske županije te dva u Ličko-senjskoj županiji.

  • +7
Požar na brdu Perun - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Pri tom je ostvareno 4.558 letova i 628:545 sati naleta, izbačeno je ukupno 22.345 tone vode, prevezeno 21 tona tereta te je utrošeno 12.491 litara pjenila.

Uz to, izvršena su i 34 protupožarna izviđanja protupožarnim zrakoplovima u županijama priobalja, a tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran devet puta na izviđanju požarišta, navodi se u priopćenju.