POHOD NA SPOMENIK

Veterani probili barikade u Washingtonu

02.10.2013 u 14:35

Bionic
Reading

Skupina američkih vojnih veterana Drugog svjetskog rata nije dopustila da ih nekakva blokada rada državne uprave spriječi u naumu da obiđu spomenik u prijestolnici. Vremešni veterani probili su barijeru na ulazu u spomenički kompleks i postali heroji dana u ovom tužnom razdoblju za SAD

Skupina od 92 veterana Drugog svjetskog rata stigla je u utorak u američku prijestolnicu, želeći posjetiti čuveni spomenik Drugom svjetskom ratu. U Washington ih je dovela organizacija Mississippi Gulf Coast Honor Flight, utemeljena 2011. kako bi se veteranima omogućili besplatni posjeti spomenicima podignutim u čast njihove vojne službe.

Put prema spomeniku bio je zapriječen barikadama, ali su onemoćali veterani uz pomoć svojih pratitelja uspjeli maknuti ograde i ući u kompleks. 'Rušenje' barikade popraćeno je snažnim pljeskom prisutnih, a stražari su se ustrčali ne znajući što im je činiti.

Na lice mjesta pohitali su i neki članovi Kongresa, poput republikanca Stevea Kinga koji je zapričavao jednog pripadnika sigurnosne službe dok su veterani obijali ogradu.

Bill Huizenga, republikanac iz Michigana, tvitao je da 'Amazing Grace zvuči još ljepše na gajdama dok pomažem veteranima Drugog svjetskog rata koji su riskirali svoje živote za slobodu da obiđu spomenik'. Huizenga je dodao da je njihov posjet 'najbolji primjer građanskog neposluha koji smo već neko vrijeme vidjeli u Washingtonu', izvijestio je Mississippi Press.