ORBAN HRVATIMA

'Vi niste zapadnobalkanska zemlja, vi pripadate Srednjoj Europi'

27.06.2013 u 20:46

Bionic
Reading

Kako najkontroverzniji političar Europske unije vidi njezinu budućnost i hrvatsko mjesto u njoj? Prvi je uveo porez na banke i zabranio ovrhu krova nad glavom. Našao se pod udarom kritika, no danas iste poteze uvode drugi. Kakvo strateško partnerstvo nudi Hrvatskoj i kakav odgovor dobiva? Zašto misli da Unija želi proširenje, ali ga se i boji? Mađarski premijer Viktor Orban gostovao je u Dnevniku Plus uoči hrvatskog ulaska u EU

'Europskoj uniji bilo je u interesu da nas ranije primi kako bi bila financijski jača. Pritom mislim i na Hrvatsku i Mađarsku, jer i jedna i druga pripadaju Srednjoj Europi', kaza je Orban i dodao kako spori integracijski proces nije bio u interesu Unije.

Na novinarski upit tko je bio protiv brzog pristupanja, Orban je pojasnio kako za razliku od Hrvatske i Mađarske, ostale članice Europske unije nisu otvorene u razgovorima.

'U EU-u se nikada ne koristi riječ 'ne', to nije europski politički jezik, već se daju diplomatski odgovori. Stoga je teško reći tko je bio protiv brzog pristupanja. Ali mi smo oduvijek bili na vašoj strani', kazao je Orban i dodao kako je razlog protivljenja daljnjem proširenju EU-a gospodarska kriza.

'Imamo sve manje novca, a unutarnjopolitičkih problema je sve više', rekao je Orban i naglasio kako Hrvatska treba ispraviti jednu 'povijesnu nepravdu', a to je da je nazivaju 'zapadnobalkanskom zemljom'.

'Vi povijesno pripadate Srednjoj Europi! Promijenite to', kazao je Orban.

Mađarski premijer smatra kako socijalna država više nije održiva i da se gospodarstvo zapadnih zemalja raspada.

'Sve zemlje koje nisu dio eurozone trebaju imati vlastitu gospodarsku strategiju. Nekada smo u zapadnim zemljama vidjeli uzor, jer smo mi, postkomunističke i postsovjetske zemlje imale različitu ekonomiju. No danas je upravo Srednja Europa ta, koja uz Njemačku, pomaže rastu EU-a da bude iznad 0 posto', rekao je Orban.

Orban također smatra kako probleme na relaciji Ina-Mol ne treba dizati na višu političku razinu, već ih treba ostaviti na nivou poslovnog problema, odnosno prepustiti upravama tvrtki da riješe ovaj problem.

'Otvoreni smo za još bliskiju suradnju s Hrvatskom', naglasio je na kraju Orban i najavio svoj dolazak na proslavu ulaska Hrvatske u EU.