nemirno na kosovu

Vučić nakon susreta s Porfirijem: Nisu Srbi izašli na barikade jer im je to palo na pamet

27.12.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratili su se javnosti nakon zajedničkog sastanka

Patrijarh je istaknuo da srpskom narodu na Kosovu nije lako i pozvao na međusobno razumijevanje i mir između Albanaca i Srba, donosi N1.

'Sigurna je činjenica da samo mi između sebe svojim naporima možemo razumjeti jedni druge, a stoljećima na prostoru Kosova žive zajedno Srbi i Albanci. Srbi su na Kosovu gotovo 15 stoljeća, a 4 ili 5 stoljeća živimo zajedno. Potencijalni i kapaciteti su takvi da ako postoji dobra volja, možemo naći put u zajednički život i put u kojem za svakog ima mjesta', rekao je patrijarh.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na gostoprimstvu patrijarhu Porfiriju, te naglasio da zabrana ulaska patrijarha na Kosovo najbolje govori o onima koji su to organizirali.

Kosovo i Srbija - problemi oko registarskih pločica Izvor: EPA / Autor: Djordje Savic

'Potrebno je Srbe protjerati s Kosova, jer je to jedino rješenje za sve njih. Putevima nitko južno od Ibra ne ide, to koriste Srbi na sjevera. A zašto žurite, zašto nam govore da sklanjamo barikade, kao da smo ih mi iz Beograda postavili. Ono što se sada događa, mi vodimo razgovore s ljudima iz međunarodne zajednice, koji su teški. Nisu Srbi izašli na barikade jer im je to palo na pamet, a najsmješnije je kad Svećlja kaže da bismo napali teritorijalni integritet', napomenuo je.

'Ja sam u rujnu rekao, kad sam vidio kako nas žele zgromiti i zdrobiti, nemojte sumnjati da će se to nastaviti. Pa i ovo da nekako prevaziđemo, čisto sumnjam da će doći do razgovora, kad oni ne žele nikakav dijalog', rekao je Vučić