'NAJPRLJAVIJA KAMPANJA'

Vučić traži ispriku OESS-a zbog optužbi o cenzuri

02.06.2014 u 16:57

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zatražio je u ponedjeljak u otvorenom pismu ispriku predstavnice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za slobodu medija Dunje Mijatović zbog navoda o cenzuri u Srbiji ustvrdivši da se protiv njega vodi 'najprljavija kampanja'

Vučićevo oštro pismo dužnosnici OESS-a srbijanski mediji danas prenose nakon što je ona prošlog tjedna ukazala na zabrinjavajući trend cenzure na internetu u Srbiji zbog navoda da su pojedini portali i online sadržaji bili blokirani tijekom i nakon katastrofalnih poplava u Srbiji

Srbijanski premijer navodi kako veruje da je Mijatović obmanuta te da 'ne želi ni pomisliti da se iza niza neistina koje je iznijela protiv Srbije krije neka druga politička namjera'.

'Duboko sam zabrinuta zbog navoda da su sajtovi i online sadržaji bili blokirani. To je jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Internet je od bitnog značenja za slobodan protok i pristup informacijama. U kriznim vremenima, slobodan protok informacija je od ključnog značenja kako bi se ljudima omogućilo da sami procijene situaciju', kazala je Mijatović prošlog tjedna na konferenciji posvećenoj internetu u Stockholmu.

Vučić u pismu dužnosnici OESS-a ocjenjuje da se protiv njega vodi najprljavija kampanja u zemlji i inozemstvu te da se nada da će dočekati ili ispriku OESS-a ili dokaze za tobožnje kršenje ljudskih prava u Srbiji.

'Veoma zabrinut zbog teških riječi koje ste na račun zemlje čiju vladu vodim uputili, bio sam primoran provjeriti sve navode iz vašeg priopćenja', piše Vučić i dodaje kako nije uobičajeno da premijer jedne države odgovara službeno i u pismenoj formi na 'jedno jedino pisano priopćenje'.

Vučić, u pismu koje je osobno potpisao, navodi da moli OESS za obavijesti o bilo kakvom dokazu koji bi potvrdio da je srbijanska vlada onesposobljavala portale Druga strana i Teleprompter ili skidala blog s web stranice Blica, ali da dokaz nije dobio.

'Neću vjerovati da ste to uradili zbog toga što su vam te lažne informacije davali predstavnici tzv. neovisnih institucija u Srbiji, a da ih vi niste ni provjerili. Također, ne želim vjerovati da ste ovo napravili zbog toga što postoji potreba za discipliniranjem srpskih lidera i gušenjem svake ideje o slobodnom i suverenom reagiranju države Srbije u njenom vanjskopolitičkom djelovanju', piše Vučić ističući kako je, unatoč kampanji koja se protiv njega vodi, Srbija slobodna i demokratska zemlja.

Prethodnih dana tri osobe su privedene zbog navodnog širenja panike na društvenim mrežama i sumnji u službene podatke o nastradalima tijekom poplava u Srbiji, a pojedini postovi s web stranicama postali su nedostupni.

S online izdanja političkog tabloida Blic skinut je blog Dragana Todorovića u kojem autor navodi razloge za ostavku Aleksandra Vučića, a svi sadržaji Blicova bloga su od tada nedostupni, ali je Todorovićev 'post' u međuvremenu dijeljen društvenim mrežama.

Također, na društvenim mrežama je evidentirano i obaranje portala Teleprompter.rs te uklanjanje teksta 'Državo, ne bismo te više zadržavali' s web adrese drugastrana.net., u kojem se kritiziraju premijer i državni dužnosnici zbog ponašanja i nastupa u javnosti tijekom poplava.

Istodobno, ombudsman Saša Janković ocijenio je danas da je u Srbiji 'izvanredna situacija nad slobodom izražavanja' zbog niza događaja koji zajedno govore kako je uložen napor da se suzbije kritika.

'Mislim da je izvanredna situacija nad slobodom izražavanja. Dogodio se niz događaja koji pojedinačno ne moraju biti posebno opasni, ali zajedno govore o tome da ovo ipak nije nečije loše shvaćanje situacije, nego koliko-toliko organizirani napor da se suzbije kritika', istaknuo je Janković u ponedjeljak za televiziju B92.

Janković je naglasio da premijer Aleksandar Vučić nije zadužen procjenjivati ima li cenzure ili ne, već je za to nadležan ombudsman.

Tijekom dana došlo je i do sastanka premijera Vučića i ombudsmana Jankovića nakon kojeg je priopćeno da je Vučić 'obećao uvjete za nesmetan rad zaštitnika građana' te istaknuo važnost posla koji Janković obavlja.