javno savjetovanje

Zagreb kreće s projektom teškim 30 milijuna eura, evo o čemu je riječ

02.10.2024 u 17:20

Bionic
Reading

Grad Zagreb uputio je u javno savjetovanje projekt vrijedan 29,5 milijuna eura bez PDV-a. Za usporedbu, riječ je o vrijednosti rekonstrukcije Doma sportova te rekonstrukciji i gradnji stadiona u Kranjčevićevoj

U savjetovanju su se tako našli radovi na unapređenju linije obrade mulja na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda (CUPOVZ) uvođenjem THP procesa i termalnog sušenja. Riječ je o nadogradnji tzv. treće faze pročistača, a ona bi trebala dovesti proces obrade do najviših ekoloških standarda. Osim samih radova, onaj tko dobije posao morat će sve projektirati, ishoditi dozvole, nabaviti i ugraditi opremu, obaviti puštanje pogona u rad te testiranje po njegovu dovršetku. Kako je prije desetak dana na Radio Sljemenu objasnio Marin Ganjto iz Vodoopskrbe i odvodnje, treća faza podrazumijeva nadogradnju na treći stupanj kojim se trebaju ukloniti dušik i fosfor.

'Na taj način sprječava se dodatno opterećenje na prijamnik, ne samo na rijeku Savu, koja je dio dunavskog sliva. Dunavski sliv je tretiran kao osjetljivo područje', pojasnio je Ganjto, dodavši da se, s obzirom na planiranu cijenu nadogradnje, računa na sufinanciranje iz EU-ovih fondova. Javno savjetovanje traje do 14. listopada, a nakon toga bi trebala biti raspisana i javna nabava. S obzirom na to da se radi o kompleksnom i obimnom projektu, može se pretpostaviti da će taj proces potrajati. U Gradu predviđaju okvirni početak radova u lipnju 2025. godine, a završetak, koji uključuje i godinu dana testne faze, krajem siječnja 2028. godine.

Podsjetimo, Grad je nakon 24 godine jednostrano raskinuo ugovor sa Zagrebačkim otpadnim vodama, tvrtkom u vlasništvu konzorcija WTE Wassertechnik GmbH, Westenergie Aqua GmbH te Vodoprivrede, a koje su izgradile pročistač i na njemu trebale imati koncesiju do 2028. godine.

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, naveo je tri razloga za raskidanje ugovora. Prvi - zemljište na kojem je pročistač više nije pod koncesijom, a u sklopu njega nalazi se lokacija za gradnju centra za gospodarenje otpadom, što je preduvjet za zatvaranje Jakuševca. Drugi razlog je investicija za treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda, od oko 94 milijuna eura, za koju će se moći tražiti sredstva iz fondova EU-a, a to se, kako je ustvrdio Tomašević, ne bi moglo učiniti ako bi pročistačem upravljala privatna tvrtka, dok je treći razlog taj da se više isplati raskinuti ugovor nego još četiri godine plaćati koncesiju. Iako je ugovor raskinut, još uvijek nije poznata cijena toga. Ako dogovora ne bude, o tome će odlučiti arbitražni sud.