Nisam bila osobita ljubiteljica cvjetače iliti karfiola. Dok nisam nabasala na recept stanovitog Bruklinca, blogera Reggija (The Ceramic Canvas), pronašla (na Dolcu) sve začine za začinit' namirnicu, do tada, mrsku i zapekla je u omiljenoj kuhinji ...
... rezultat je ukusno, pomalo egzotično predjelo ili čak glavno jelo!
Eee da sam prije (sa)znala za ovaj recept pojela bih više cvjetača u životu i tijelo opskrbila zavidnom količinom C vitamina.
Cvjetača je namirnica iz obitelji kupusnjača, kao i brokula i sada joj je sezona
Svakako je pokušajte NE zaobići na tržnici sutra ili u nedjelju, kupujući svježe namirnice za vikend i nastupajući tjedan!
Ovako zapečena i začinjena može se kombinirati s kozicama, filetom neke ribe (oslića, lista koji nije pretjerano izraženog okusa) ili komadom mesa.
Prepuštam to vašoj mašti/nepcu na volju i zahvaljujem Reggiju koji mi je promijenio stav prema cvjetači i tako me učinio zdravijom i sretnijom osobom.
Thanks Man! ;)
za 4 osobe
1 srednje velika glavica domaće cvjetače
1 veliki luk (crveni ili bijeli) narezan na kriške
1/4 žličice zrna žute gorušice
1/4 žličice zrna crne gorušice
1/2 žličice mljevenog korijandra
1/2 žličice mljevenog kumina
1/3 šalice maslinovog ulja
3 jušne žlice vinskog octa (iako sam stavila ocat od bazge)
2 žličice curryja
1 žličica mljevene cayenne papričice
2 žličice soli
nasjeckani, svježi peršin
Zagrijte pećnicu na 230 C.
Isperite i narežite cvjetaču i ravnomjerno je rasporedite u vatrostalnu posudu.
Nasjeckajte luk i peršin i stavite ih sa strane
Svi začini koji vam trebaju na jednom mjestu!
Začinski boost od kojega malo zasuze oči ;)
Na tavu bacite cijela zrna gorušice, žute i crne i pustite ih par minutada se peku na laganoj vatri. Skinite ih s vatre i dodajte im kumin i korijandar, promiješajte ivratite na vatru 1 minutu.
Opet ih skinite s vatre i premjestite u posebnu posudu u kojoj ćete im dodati cayenne papričicu, curry, sol, maslinovo ulje i ocat.
Sve zajedno dobro promiješajte i prelijte preko cvjetače. Dodajte nasjeckani luk,
još malo maslinovog ulja i stavite u pećnicu
Mmm koliko mirisaa, a još nije (za)pečena!
Pecite 35 minuta povremeno vadeći i miješajući povrće. Kad je cvjetača žuta od curryja, lagano zapečena, a luk sa strane negdje hruskav, negdje dinstan
izvadite je iz pećnice, ukrasite svježim peršinom i ...
... poslužite kao glavno jelo ili superspajsi predjelo!Zavoljet ćete je više odnosno
- uopće ;)