Zapečena i dobro začinjena ... cvjetača

Zapečena i dobro začinjena ... cvjetača

18.11.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Nisam bila osobita ljubiteljica cvjetače iliti karfiola. Dok nisam nabasala na recept stanovitog Bruklinca, blogera Reggija (The Ceramic Canvas), pronašla (na Dolcu) sve začine za začinit' namirnicu, do tada, mrsku i zapekla je u omiljenoj kuhinji ...

... rezultat je ukusno, pomalo egzotično predjelo ili čak glavno jelo!
Eee da sam prije (sa)znala za ovaj recept pojela bih više cvjetača u životu i tijelo opskrbila zavidnom količinom C vitamina.


Cvjetača je namirnica iz obitelji kupusnjača, kao i brokula i sada joj je sezona 

Svakako je pokušajte NE zaobići na tržnici sutra ili u nedjelju, kupujući svježe namirnice za vikend i nastupajući tjedan!

Ovako zapečena i začinjena može se kombinirati s kozicama, filetom neke ribe (oslića, lista koji nije pretjerano izraženog okusa) ili komadom mesa.

Prepuštam to vašoj mašti/nepcu na volju i zahvaljujem Reggiju koji mi je promijenio stav prema cvjetači i tako me učinio zdravijom i sretnijom osobom.

Thanks Man! ;)

za 4 osobe

1 srednje velika glavica domaće cvjetače
1 veliki luk (crveni ili bijeli) narezan na kriške
1/4 žličice zrna žute gorušice
1/4 žličice zrna crne gorušice
1/2 žličice mljevenog korijandra
1/2 žličice mljevenog kumina
1/3 šalice maslinovog ulja
3 jušne žlice vinskog octa (iako sam stavila ocat od bazge)
2 žličice curryja
1 žličica mljevene cayenne papričice
2 žličice soli
nasjeckani, svježi peršin

Zagrijte pećnicu na 230 C.

Isperite i narežite cvjetaču i ravnomjerno je rasporedite u vatrostalnu posudu.


Nasjeckajte luk i peršin i stavite ih sa strane


Svi začini koji vam trebaju na jednom mjestu!


Začinski boost od kojega malo zasuze oči ;)

Na tavu bacite cijela zrna gorušice, žute i crne i pustite ih par minutada se peku na laganoj vatri. Skinite ih s vatre i dodajte im kumin i korijandar, promiješajte ivratite na vatru 1 minutu.

Opet ih skinite s vatre i premjestite u posebnu posudu u kojoj ćete im dodati cayenne papričicu, curry, sol, maslinovo ulje i ocat.

Sve zajedno dobro promiješajte i prelijte preko cvjetače. Dodajte nasjeckani luk,
još malo maslinovog ulja i stavite u pećnicu


Mmm koliko mirisaa, a još nije (za)pečena!
 
Pecite 35 minuta povremeno vadeći i miješajući povrće. Kad je cvjetača žuta od curryja, lagano zapečena, a luk sa strane negdje hruskav, negdje dinstan
izvadite je iz pećnice, ukrasite svježim peršinom i ...


... poslužite kao glavno jelo ili superspajsi predjelo!Zavoljet ćete je više odnosno
- uopće ;)