Nekoliko tjedana nakon što je ministar financija Boris Lalovac najavio da bi moglo doći do smanjenja PDV-a na prehrambene proizvode, Jutarnji list objavljuje analizu Ekonomskog instituta koju je ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina, želio iskoristiti kao parametar za prijedlog o smanjenju PDV-a, a koja je navodno ponovno aktualizirana
Jutarnji tvrdi kako je u analizi prvi put napravljen popis proizvoda po socijalnim kriterijima za koje se predlaže smanjenje PDV-a na 10 posto.
U prvoj skupini proizvoda koji su socijalna kategorija spominju se: svinjsko i pileće meso, svježa plava riba, krumpir, kokošja jaja, crveni luk, bijeli i crveni kupus, jabuke, brašno, tjestenina i morska sol.
U drugu skupinu svrstani su kokošje meso, puretina, pastrve, šarani, zelena salata, mandarina, jagode, keksi, džemovi i marmelade, dok se u trećoj nalaze maslac, kiselo vrhnje, mlijeko i jogurt, čokolada i pripravci od kakaa te med.
Više pročitajte ovdje.