blokovi u zonama

Zbunjuje vas novi model parkinga u Zagrebu? Donosimo odgovore na pitanja

17.10.2024 u 15:35

Bionic
Reading

Izmjena načina korištenja povlaštenih parkirališnih karata (PPK) u Zagrebu, odnosno podjela parkirnih zona na blokove, na snagu stupa 26. listopada. Ključna pitanja i odgovore na ovu temu donosimo u nastavku

Zašto se uvodi blokovsko parkiranje?

Riječ o nečemu što nije nepoznanica i novost u nekim drugim europskim gradovima. Slično se pokušalo uvesti u Zagrebu prije 13, odnosno 11 godina, ali bezuspješno. Osnovna intencija je uvođenje reda jer je, prema tvrdnjama iz Grada, za prvu parkirališnu zonu izdano 13.776 PPK, a u njoj ima samo 8035 parkirnih mjesta. Koliko ljudi koji imaju prijavljeno prebivalište/boravište i vozilo u vlasništvu doista živi u toj zoni naplate, iz Grada nikad nisu otkrili.

Zar se to nije pokušalo uvesti i 1. rujna ove godine?

Pokušalo se, ali su pobunili građani, a u Gradu su shvatili da sve to i nije najbolje pripremljeno jer je kroz javno savjetovanje zaprimljeno više od tristo primjedbi. Dio njih je uvažen i implementiran. Tako su, kako su kazali u Gradu, na temelju prijedloga građana neki blokovi spojeni, a napravljen je i niz manjih korekcija njihovih granica.

Što se mijenja?

Glavna novost je to da su dosadašnje zone podijeljene na blokove i da se vlasnici PPK neće moći parkirati u cijeloj zoni, već samo unutar pojedinog bloka za koji će vrijediti PPK. Također, vrijeme naplate parkiranja u prvoj zoni od sredine studenog bit će izmijenjeno tako da će radnim danom i subotom naplata trajati do ponoći, a nedjeljom do 15 sati.

Znači li to da onaj tko je dosad imao PPK za cjenovno višu zonu i mogao je besplatno parkirati u nižoj zoni to više neće moći?

Ne, odsad će se moći parkirati samo u zoni i bloku za koji vrijedi PPK. Ako želi parkirati vozilo u drugom bloku ili zoni, morat će kupiti satnu ili dnevnu kartu.

Tko ima pravo na PPK?

Prema Općim uvjetima isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima s naplatom Zagrebparkinga, koje je prošlog tjedna izglasala Skupština Grada, pravo na povlaštenu parkirališnu kartu može ostvariti:

  • fizička osoba (stanar) ako ima prebivalište ili boravište na području na kojem se naplaćuje parkiranje i ima vozilo u vlasništvu ili leasingu
  • pravna osoba, fizička osoba obrtnik, odnosno osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost ako ima sjedište ili koristi poslovni prostor na području na kojem se naplaćuje parkiranje te ima vozilo u vlasništvu, leasingu ili u najmu (rent-a-car) u trajanju od najmanje tri mjeseca
  • pravna osoba, fizička osoba obrtnik, odnosno osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost može podnijeti zahtjev za povlaštenu parkirališnu kartu u korist svojeg zaposlenika (stanara) koji ima prebivalište ili boravište na području na kojem se naplaćuje parkiranje ako taj zaposlenik koristi vozilo u njezinu vlasništvu, najmu (rent-a-car) ili leasingu 24 sata dnevno. U ovom slučaju PPK se može izdati samo za jedno vozilo zaposlenika (stanara).

Vlasnik sam nekretnine u zoni naplate, ali u njoj nemam prijavljeno prebivalište ni boravište. Mogu li kao i dosad dobiti PPK za svoje vozilo?

Ne, prema spomenutim Općim uvjetima onemogućena je kupnja PPK vlasnicima nekretnina u zoni naplate koji u njoj nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište.

Gdje mogu pronaći podjelu zona i blokova s točnim popisom ulica?

Točna podjela može se pronaći klikom na link.

Je li se cijena PPK mijenjala?

Cijena je ostala ista. Za prvu zonu iznosi 13,30 eura mjesečno, za drugu zonu 5,30 eura mjesečno, a za treću zonu 3,30 eura mjesečno.

Može li jedna fizička osoba koja ima prijavljeno prebivalište/boravište unutar zone naplate parkinga, ako je vlasnik dva vozila, dobiti PPK za svako od njih?

Da, moguće je.

Može li nekoliko članova obitelji koji su prijavljeni na istoj adresi i od kojih svatko ima automobil u svom vlasništvu dobiti PPK za svako vozilo?

Tu ne bi trebalo biti problema jer spomenuti uvjeti propisuju da osoba mora biti prijavljena na toj adresi i imati vozilo u vlasništvu.

Prijavljen sam na kraju jednog bloka i logično mi je da se parkiram u susjednom. Je li to moguće?

Prilikom kupnje PPK umjesto svojeg može se izabrati susjedni blok u istoj ili nižoj zoni naplate. Pritom je važno naglasiti da u konačnici svaki stanar može odabrati samo jedan blok.

Obitelj smo s dva automobila i jedan glasi na supruga, a drugi na mene. Prijavljeni smo na istoj adresi na rubu jednog bloka. Mogu li ja zatražiti PPK za naš blok, a on za susjedni?

Tu također ne bi trebalo biti problema jer su, kao što smo već napisali, bitni adresa prebivališta/boravišta i vlasništvo vozila, a umjesto svojeg može se izabrati PPK za susjedni blok u istoj ili nižoj zoni naplate.

Hoće li blokovsko parkiranje uvesti red i omogućiti stanarima, posebno prve zone, da pronađu parking?

To je teško reći jer parkinga je malo, a dobar dio kućanstava ima po dva automobila. Za konačan sud je li ideja s blokovskim parkiranjem dobra ili nije trebat će pričekati neko vrijeme. Ono što je sigurno to je da će oni koji su dosad primjerice živjeli u prvoj zoni, a na posao išli vozilom u drugu, gdje nisu morali platiti parking jer su imali PPK iz prve, sada dvaput razmisliti hoće li to činiti i u budućnosti. Također, jasno je da će produljena naplata parkiranja povećati troškove Zagrebparkinga, a hoće li se to kompenzirati naplatom, isto se tek treba pokazati.