mark rutte

Zlokobna najava šefa NATO-a: Ukrajinu čeka najteža zima od početka invazije

09.10.2024 u 10:53

Bionic
Reading

Ukrajina bi se mogla suočiti s najtežom zimom od početka ruske invazije u veljači 2022. zbog ruskog uništavanja njene energetske infrastrukture, prema riječima novog glavnog tajnika NATO-a Marka Ruttea

'Rusija nastavlja izvoditi masivne napade na ukrajinsku kritičnu energetsku infrastrukturu. Ukrajina bi se mogla suočiti s najtežom zimom od početka invazije punog opsega', rekao je Rutte tijekom konferencije za novinare s finskim predsjednikom Alexanderom Stubbom. Kijev je upozorio da se Moskva sprema udariti na njihova nuklearna postrojenja uoči zimskih mjeseci jer nastoji slomiti odlučnost Ukrajinaca sprečavajući ih da se griju.

Tijekom proljeća i ljeta ove godine Rusi su uništili sve termoelektrane i gotovo sve hidroelektrane u Ukrajini, rekao je u svom govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku 25. rujna ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, piše Kyiv Independent. Glavni tajnik NATO-a naglasio je da moraju i da će učiniti što više toga da pomognu Ukrajini.

  • +3
Mark Rutte Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

'Što više vojne potpore damo, brže će ovaj rat završiti', dodao je Rutte, ne navodeći izravno kako bi dodatna potpora mogla izgledati. Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen u rujnu je rekla da EU ove zime namjerava pokriti oko 4,5 gigavata, odnosno oko 25 posto ukrajinskih energetskih potreba.

Izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) govori da bi manjak električne energije u Ukrajini ove zime, kao rezultat ruskih napada, mogao doseći šest gigavata, što je otprilike trećina očekivane vršne potražnje. Ukrajinci su već iskusili redukcije struje tijekom ljeta i ove jeseni, a neki dužnosnici upozoravaju da bi u nadolazećoj zimi mogli imati struje samo šest, sedam sati dnevno.