ZORAN PAUNOVIĆ

Pokazao je petlju, ali ispao amater: Je li nova zvijezda SDP-a zbilja počistila ispred svog praga?

17.09.2024 u 17:17

Bionic
Reading

Gotovo nepoznat široj javnosti, a sam će priznati - i članovima svoje stranke, Zoran Paunović ušao je u drugi krug izbora za šefa SDP-a. Gradonačelnik Makarske u subotu će odmjeriti snage sa Sinišom Hajdašem Dončićem. Iako će pojedini politički analitičari reći da su mu šanse male, on sam tako ne misli

Telefon mu, kako nam je jučer rekao, ne prestaje zvoniti, a sam drži da njegovi rezultati u gradu podno Biokova u protekle tri i pol godine dovoljno govore za sebe. Pohvalio nam se tako da će sljedeći mjesec realizirati šesnaesto od 16 predizbornih obećanja.

16 od 16 predizbornih obećanja

Prije godinu dana Paunović je na Facebooku objavio video sebe kako stavlja kvačice pored projekta na svom predizbornom letku. Tada ih je samodopadno označio deset.

Je li uistinu stigao do 15, odnosno 16, i kakav je trag ostavio, porazgovarali smo o tome s Ozrenom Franićem, urednikom portala Makarska Danas i novinarkom tog medija Ivonom Ćirak.

Oboje se slažu da je velik dio predizbornih obećanja realiziran u nekom obliku, ali je pitanje je li to baš ono što je trebalo biti.

'Recimo, kada govorimo o kinu - Makarska i nakon skoro trideset godina nema svoje zimsko kino. Postoji ljetna pozornica, koja je malo ušminkana, ali ne i gradsko zimsko kino. U dvorani Apfel arene, koja je privatno vlasništvo, grad sufinancira program i to je ono što je napravio Paunović, a to u ovom trenutku zadovoljava potrebe građana', pojašnjava Ćirak i dodaje da se na to može nadovezati potpun izostanak kulturne infrastrukture za bilo kakav sadržaj.

'Ova vlast, za razliku od prijašnjih, nije u svom programu ni spominjala kulturni centar. Istina, izdašnije financiraju neke sadržaje, ali sami su inicijatori malo toga. Uglavnom je riječ o privatnim inicijativama entuzijasta. Ali hoće li se nešto održati ili neće, to ovisi o vremenu', dodala je Ćirak.

Kapitalni projekt na Peškeri

O prostoru Peškere, zemljištu neposredno uz glavnu gradsku plažu, što je kapitalni gradski projekt, proteklih mjeseci lomila su se koplja. Država je prije Paunovićeva mandata darovala Makarskoj vrijedno zemljište, grad je 2022. raspisao arhitektonsko-urbanistički natječaj, a planirano je kompletno uređenje tog prostora uz gradnju šest objekata ukupne vrijednosti 13 milijuna eura, među kojima je i garaža na tri etaže za oko 200 vozila. A onda se ispostavilo da u darovnom ugovoru piše da na prostoru Peškere nije dozvoljena gradnja, što je protumačeno kao potpuni amaterizam gradske vlasti.

  • +9
Zoran Paunović Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

'Paunović je kod Peškere, za razliku od onih prije njega, pokazao da ima petlju. Uklonio je gomilu štandova i ugostiteljskih objekata jer je to dugo godina bila ružna slika Makarske i nereda na plaži. Nema sumnje da se tu zamjerio ugostiteljima i vlasnicima štandova', navodi Franić.

Ćirak se nadovezuje i dodaje da, kome god se pojedinačno zamjerio, šira javnost ovaj potez percipira pozitivnim, bez obzira na to što je prostor Peškere danas tek djelomično hortikulturno uređen.

Što će biti s Peškerom, još je nepoznato, a sama gradska vlast spomenla je mogućnost sudskog spora.

Novinarsko-urednički dvojac slaže se da ono što u ovom trenutku nije opipljivo donošenje je novog prostornog plana, jedne od predizbornih točaka, a on zabranjuje višestambenu izgradnju.

'Građani rezultate ove odluke ne vide kao što vide čišćenje Peškere i stare gradske jezgre, jer i dalje se bjesomučno gradi na sve strane, sve su te dozvole izdane i gradit će se još neko vrijeme. Makarska je toliko izbetonirana i to joj je nužno trebalo. Stoga taj potez građani ocjenjuju iznimno pozitivno. Građevinska djelatnost godinama je u Makarskoj bila bok uz turističku, pa je jasno da je za takav potez trebalo hrabrosti', kazala je Ćirak.

Galantnost u trošenju proračunskog novca

Smatraju da Paunovićeva vlast, kao i svaka druga, ima pluseva i minusa.

'Da ne ulazimo sad u svaki projekt pojedinačno, činjenica je da je neke stvari pokrenuo, ali uglavnom se radilo o manje zahtjevnim radovima, a od krupnijih stvari izdvojiti se može tek Hrpina, njihov projekt od početka do kraja. Neki radovi su započeli za prijašnje vlasti i sad se završavaju, poput spoja Kotiške ulice s Jadranskom magistralom', kazala je Ćirak.

Dodala je da je zamjerka ovoj vlasti galantnost u trošenju proračunskog novca.

'Bez obzira radi li se o izvanjskim uslugama poput odvjetničkih ili s područja PR-a, politički instaliranim savjetnicima ili o pravilniku o putovanjima, u kojem je naglašeno da gradonačelnik i zamjenica mogu noćiti u hotelima s četiri plus zvjezdice', navela je Ćirak.

Franić pak zaključno dodaje da je vidljiva želja Paunovićeve vlasti da kontrolira sve te da joj je odnos s medijima - nikakav.

Zaključuju da su dojma da je puno više truda u Paunovićevu mandatu uloženo u stvaranje slike o Makarskoj nego u sam život građana.