BMW M Award 2024

BMW M5: Ovo je automobil za najbržeg u kvalifikacijama na ovogodišinjem MotoGP-u

17.08.2024 u 10:36

Bionic
Reading

Kombinacija V8 motora s M TwinPower Turbo tehnologijom i električnim motorom daje ukupnu snagu sustava od 727 KS (535 kW). Prijenos snage zahvaljujući osmerobrzinskom M Steptronic mjenjaču i M xDrive pogonu na sve kotače, omogućuje mu ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,5 s

Red Bull Ring u Spielbergu u Austriji poslužio je kao pozadina za predstavljanje automobila namijenjenog pobjedniku u natječaju za BMW M nagradu 2024. U četvrtak navečer, BMW M GmbH je predstavio je automobil visokih performansi koji će biti dodijeljen najbržem kvalifikantu u MotoGP™ prvenstvu na kraju ove sezone.

S potpuno novim M5 modelom BMW M GmbH nastavlja svoju preko 20-godišnju tradiciju odavanja počasti postignućima pobjednika BMW M nagrade s nagradom u obliku revolucionarnog, inovativnog BMW M vozila. Vozilo pobjednika predstavili su Dan Rossomondo, komercijalni direktor MotoGP™ vlasnika prava Dorna Sports, i Axel Mittler, voditelj marketinga MotoGP™ u BMW M GmbH, tijekom motociklističke Velike nagrade Austrije.

Potpuno novi BMW M5 kombinira dokazane kvalitete koje su M učinile najmoćnijim slovom na svijetu s pionirskim tehnologijama. Legendarna limuzina visokih performansi BMW M5, s 40 godina povijesti iza sebe, ulazi u svoju sedmu generaciju modela i kreće u novu eru. Executive model tvrtke BMW M GmbH sada po prvi put ima elektrificirani pogonski sustav.

Novi BMW M5 HYBRID je imao svjetsku premijeru na Goodwood Hillu ove godine Izvor: Ostale fotografije / Autor: Goodwood Road & Racing

Specifična verzija M HYBRID sustava daje novom BMW-u M5 maksimalnu snagu od 727 KS (535 kW) i najveći okretni moment sustava od 1000 Nm. Kombinacija visokookretnog V8 motora s M TwinPower Turbo tehnologijom i električnim motorom, plus prijenos snage zahvaljujući osmerobrzinskom M Steptronic mjenjaču i M xDrive pogonu na sve kotače, omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,5 sekundi. Novi BMW M5 imao je svoju svjetsku premijeru u srpnju na Festivalu brzine u Goodwoodu, UK, a njegovo globalno lansiranje na tržište trebalo bi započeti u studenom 2024.

BMW M Award 

Od 2003. BMW M nagrada odaje priznanje MotoGP™ vozaču s najboljim kvalifikacijskim rezultatima. Vozači zarađuju bodove za svoje kvalifikacijske pozicije na svakom Grand Prix vikendu, odražavajući sustav bodovanja koji se koristi u utrkama. Vozač koji skupi najviše bodova do kraja sezone osvaja prestižnu BMW M nagradu. Rekorder za nagradu BMW M je Marc Márquez, koji je to priznanje osvojio sedam puta zaredom od 2013. do 2019. U posljednje dvije godine, Francesco Bagnaia je preuzeo prestižnu nagradu.

'Više od dva desetljeća BMW M GmbH nagrađuje pobjednika BMW M nagrade nevjerojatnim automobilom, a M5 ove godine nije ništa drugačiji,' rekao je Dan Rossomondo nakon otkrivanja. 'Osim što izgleda spektakularno, pun je revolucionarne tehnologije, koja savršeno utjelovljuje ono što MotoGP također predstavlja: performanse, strast i inovacije. BMW M nagrada ključni je stup našeg desetljećima dugog partnerstva, vrlo željena nagrada među našim vozačima i dokaz koliko BMW M GmbH cijeni njihova postignuća na stazi. Nestrpljivi smo da vidimo tko će ove godine biti ponosni vlasnik novog BMW M5.'

  • +18
BMW M5 za pobjednika nagrade BMW M Award 2024 Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

'Potpuno novi BMW M5, nakon oznake BMW XM Label Red iz sezone 2023., drugi je automobil dobitnika nagrade BMW M s elektrificiranim pogonskim sustavom. Predstavlja entuzijazam BMW-a M za buduće tehnologije,' dodao je Axel Mittler. 'Novi BMW M5 trenutna je perjanica naše linije modela i imao je svoju svjetsku premijeru tek prije nekoliko tjedana. Vrlo smo uzbuđeni što možemo predstaviti ovaj potpuno novi model visokih performansi kao automobil pobjednika u izboru BMW M Award čak i prije njegovog lansiranja na tržište. Bit će to uzbudljiva utrka za ovu nagradu, a svim MotoGP vozačima želimo svu sreću.'

BMW M5 - dizajn eksterijera i interijera Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Nakon prezentacije, dva MotoGP™ vozača, Aleix Espargaró i Raúl Fernández, imali su priliku izbliza vidjeti novi BMW M5 tijekom krugova oko Red Bull Ringa.

Novi BMW M5 izložen je u paddocku tijekom motociklističke Velike nagrade Austrije. Također je predstavljen u Spielbergu i novi BMW M5 Touring, koji je upravo imao svoju svjetsku premijeru u Pebble Beachu u Kaliforniji, SAD.