Figure 02

BMW uspješno 'zaposlio' humanoidne robote u svojoj tvornici u Spartanburgu

08.08.2024 u 10:05

Bionic
Reading

Tijekom probnog rada koji je trajao nekoliko tjedana u BMW-ovoj tvornici u SAD-u, najnoviji humanoidni robot iz kalifornijske tvrtke Figure uspješno je umetnuo dijelove od lima u određene spojeve, koji su zatim sastavljeni kao dio šasije

BMW grupa po prvi put istražuje korištenje humanoidnih robota u proizvodnji. Tijekom probnog rada koji je trajao nekoliko tjedana u BMW-ovoj tvornici u Spartanburg, u SAD-u, najnoviji humanoidni robot Figure 02 iz kalifornijske tvrtke Figure uspješno je umetnuo dijelove od lima u određene spojeve, koji su zatim sastavljeni kao dio šasije. Robot mora biti posebno spretan kako bi dovršio ovaj proizvodni korak.

U isto vrijeme, korištenje robota može spasiti zaposlenike od obavljanja ergonomski nespretnih i zamornih zadataka. Zajedno s tvrtkom Figure, BMW Group trenutno testira i procjenjuje kako se humanoidni roboti mogu sigurno koristiti u proizvodnji automobila. Ovaj video prikazuje probni rad u radionici BMW Group Plant Spartanburg.

'Razvoj na području robotike vrlo je obećavajući. Uz ranu probnu operaciju, sada utvrđujemo moguće primjene humanoidnih robota u proizvodnji. Želimo ovu tehnologiju pratiti od razvoja do industrijalizacije,' kaže Milan Nedeljković, član Uprave za proizvodnju u BMW AG.

Humanoidni roboti Figure 02 testirani u tvornici BMW Group Spartanburg Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Uz BMW iFACTORY, viziju proizvodnje budućnosti, BMW Grupa je uvijek u potrazi za novim tehnologijama. Učinkovitost, digitalizacija i održivost ključni su za ovu viziju ostvarenja. Tijekom probnog rada, BMW Grupa je stekla dragocjeno znanje o tome koji zahtjevi moraju biti ispunjeni da bi se mogli integrirati takozvani višenamjenski roboti u postojeći proizvodni sustav. To uključuje kako humanoidni roboti komuniciraju sa sustavom u stvarnim uvjetima. Nakon prve uporabe u proizvodnji automobila, stručnjaci iz BMW Grupe i Figure surađuju kako bi pripremili Figure za buduće primjene u proizvodnji i nastavljaju razvijati robote, na temelju otkrića.

Figure 02 utjelovljuje najnovija tehnološka dostignuća u robotici

'Uzbuđeni smo što možemo otkriti Figure 02, našu drugu generaciju humanoidnog robota, koji je nedavno završio uspješno testiranje u tvornici BMW Group Spartanburg. Figure 02 ima značajna tehnička poboljšanja koja robotu omogućuju potpuno autonomno obavljanje širokog spektra složenih zadataka,' kaže Brett Adcock, osnivač i izvršni direktor tvrtke Figure.

Uspješan test humanoidnih robota u tvornici BMW Group Spartanburg Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Prema kalifornijskoj tvrtki, Figure 02 je najnapredniji humanoidni robot na svijetu koji je trenutno dostupan na tržištu. Kombinacija pokretljivosti s dvije noge i napredne spretnosti znači da je Figure 02 idealno prilagođen za korištenje u područjima s fizički zahtjevnim, nesigurnim ili ponavljajućim procesima, čime se poboljšava ergonomija i sigurnost za suradnike. Figure 02 može se pohvaliti tri puta većom procesorskom snagom od svog prethodnika, poboljšanom glasovnom komunikacijom, boljim kamerama, mikrofonima i senzorima, baterijom visokih performansi i rukama četvrte generacije ljudske veličine sa 16 stupnjeva slobode po ruci i snagom jednakom ljudskoj.

Robot je sposoban potpuno autonomno izvršavati ljudske i dvoručne zadatke koji zahtijevaju raznoliku i dinamičnu manipulaciju, složeno hvatanje i usklađenu koordinaciju obje ruke. Može postavljati različite složene dijelove s točnošću mjerenom u milimetrima i može dinamički hodati koristeći učinkovitost dizajna robota.

Trenutačno u tvornici BMW Group Spartanburg nema robota za umjetnu inteligenciju i ne postoji točan raspored za dovođenje robota za figure u tvornicu. BMW Group će nastaviti raditi s Figureom za prikupljanje podataka i mogućnosti obuke za robote Figure 02.