GUMe ev vozila

Cupra Tavascan na gumama Hankook: Električni SUV coupé na iON evo SUV modelu

12.09.2024 u 15:46

Bionic
Reading

Kao dodatna značajka udobnosti i sigurnosti, gume za Tavascan imaju Hankookovu SEALGUARD® tehnologiju, koja automatski brtvi rupe do 5 mm u promjeru na gaznom sloju. Uz ovu tehnologiju je moguće nastaviti vožnju, čak i ako je guma probušena, bez rizične promjene gume uz rub ceste

Korejska tvrtka za proizvodnju guma Hankook je objavila kako isporučuje vrhunsku gumu iON evo SUV za novi potpuno električni Cupra Tavascan. Posebno razvijena za potpuno električna vozila, ova ljetna guma posebno je prilagođena karakteristikama upravljanja dinamičnog SUV coupéa za maksimalan sportski duh bez ikakvog kompromisa u pogledu udobnosti. Ovo je zanimljiva činjenica, jer uskoro očekujemo i dolazak Cuprea Tavascan i na hrvatsko tržište.

Hankook premium guma, s oznakom '+' za originalnu opremu, dostupna je za Tavascan kao mješovita guma u varijantama od 19 cola i kao guma za sve pozicije u veličinama od 20 i 21 cola. Guma od 21 cola također dolazi u posebnom sportskom dizajnu, prepoznatljivom po natpisu 'e-Performance' na bočnoj stijenci.

Cupra Tavascan Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

U skladu sa svojim sportskim podešavanjem, nudi još veću trakciju i kraći put kočenja zahvaljujući svojoj mješavini visokog prianjanja. Hankook također nudi 19-colnu gumu za sva godišnja doba, također dizajniranu posebno za električna vozila, kao originalnu opremu za ovaj model.

Ključni razvojni cilj za iON evo SUV za Tavascan bio je smanjiti buku pri kotrljanju što je više moguće. S razinom buke manjom od 66 decibela, vrhunska guma Hankook ostaje ispod razvojnog cilja kako ne bi premašila ukupnu granicu za vozilo od 68 decibela. Hankook je postigao smanjenu buku gaznoga sloja između ostalog kroz svoju tehnologiju Opti Pitch, koja optimizira broj i veličinu blokova gaznog sloja.

Radeći u bliskoj suradnji s Cuprom, Hankook je uspio uskladiti iON evo SUV posebno sa sportskim karakteristikama dinamičnog SUV coupéa. Kroz niz tehničkih mjera, inženjeri su uspjeli smanjiti otpor kotrljanja i postići posebno tiho ponašanje pri kotrljanju, kao i visoku otpornost. U usporedbi s konvencionalnim gumama, to znači veći domet po punjenju baterije za vozače električnih vozila, čak i sa sportskim stilom vožnje. Štoviše, novi Hankook iON evo SUV posebno je dizajniran za trenutni maksimalni okretni moment Tavascana s pogonom na sve kotače, koji igra značajnu ulogu u njegovom ubrzanju od starta.

Hankook iON evo SUV nosi masu vozila Tavascan, što je uzrokovano velikom baterijom s većim kapacitetom opterećenja. Iznimno izdržljiva aramidna vlakna suprotstavljaju se deformacijskim silama koje proizlaze iz velikog zakretnog momenta, osobito pri kretanju i ubrzavanju. Mješavina gaznog sloja s visokim udjelom prirodne smole također osigurava izuzetnu izdržljivost ove gume, a istovremeno smanjuje abraziju u usporedbi s konvencionalnom mješavinom materijala.

Hankook iON evo s inovativnom tehnologijom za EV vozila Izvor: Promo fotografije / Autor: Hankook Tire Global

Visok sadržaj silicijevog dioksida osigurava bolje prianjanje na mokrim cestama na mikrorazini sprječavajući stvaranje potencijalno opasnog filma vode između površine ceste i guma, što je također važno s obzirom na sportsko upravljanje Tavascanom. Još jedna posebnost mješavine je visok sadržaj biljnih ulja. To čini iON evo SUV općenito održivijim, a također ima pozitivan učinak na izdržljivost gazne površine. To omogućuje dosljednu izvedbu uz manju upotrebu materijala. Guma također ima malu težinu, što opet pozitivno utječe na otpor kotrljanja.

Još jedan važan detalj koji ukazuje na brigu posvećenu tijekom razvoja je posebno aerodinamičan dizajn iON evo SUV-a, koji iskorištava svaki potencijal za veću učinkovitost i domet. Dezen gume je optimiziran za najmanji mogući otpor zraka, sve do natpisa na bokovima gume.

  • +3
Cupra Tavascan na gumama Hankook Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Kao dodatna značajka udobnosti i sigurnosti, gume za Tavascan imaju Hankookovu SEALGUARD® tehnologiju, koja automatski brtvi rupe do 5 mm u promjeru na gaznom sloju. Uz Hankook SEALGUARD®, moguće je nastaviti vožnju, čak i ako je guma probušena, umjesto da morate izvršiti potencijalno opasnu promjenu gume na rubu ceste.

'Ponosni smo što smo razvili savršenu gumu u bliskoj suradnji s CUPRA-om za novi potpuno električni vrhunski model marke,' kaže Klaus Krause, potpredsjednik i voditelj europskog tehničkog centra u Hankooku. 'Naš jasan cilj bio je prenijeti visoki dinamički potencijal SUV coupéa na cestu i u isto vrijeme postići najniži mogući otpor kotrljanja za maksimalan domet bez kompromisa kada je u pitanju udobnost.'